Przekąski i przystawki

Kanapka caprese

22 kwietnia 2014

kanapka capreseKanapka caprese to nic innego jak znane dobrze połączenie pomidorów i mozzarelli. Ja dodałam także pesto z rukoli i świeżą bazylię. Taka kanapka jest bardzo sycąca. Pięknie wygląda, dobrze smakuje, nadaje się na piknik czy lunch w pracy. Na zimno czy na ciepło- zależy to od Was. Ja schrupałam ją na zimno, będąc na spacerze w lesie:)

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych/ lub pomidorów z puszki- odsączonych
  • 1 opakowanie świeżej rukoli
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan ok. 2 łyżki
  • 2 łyżki pesto z bazylii

Przygotowania zaczynamy od przyrządzenia pesto. Rukolę płuczemy, osuszamy. Dodajemy do niej pół pęczka bazylii, parmezan, orzeszki oraz oliwę. Wszystko miksujemy lub blendujemy na gładką masę. Możemy dodać więcej oliwy jeśli pesto ma być rzadsze. Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w słoiku w lodówce lub zamrozić.

Pieczywo z dwóch stron smarujemy pesto, układamy plastry mozzarelli oraz połówki pomidorków. Tak powstałe kanapki grillujemy lub opiekamy do momentu aż ser się rozpuści.

kanapka caprese (2)

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply karmel-itka 22 kwietnia 2014 at 09:03

    smakowitości!

  • Reply Anna Sitko 23 kwietnia 2014 at 21:39

    ty to wiesz jak zrobić smaka wieczorem, aż w brzuszku zaburczało 🙂

  • Zostaw komentarz