Kanapka caprese to nic innego jak znane dobrze połączenie pomidorów i mozzarelli. Ja dodałam także pesto z rukoli i świeżą bazylię. Taka kanapka jest bardzo sycąca. Pięknie wygląda, dobrze smakuje, nadaje się na piknik czy lunch w pracy. Na zimno czy na ciepło- zależy to od Was. Ja schrupałam ją na zimno, będąc na spacerze w lesie:)
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 1 kulka mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowych/ lub pomidorów z puszki- odsączonych
- 1 opakowanie świeżej rukoli
- 1 pęczek bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- parmezan ok. 2 łyżki
- 2 łyżki pesto z bazylii
Przygotowania zaczynamy od przyrządzenia pesto. Rukolę płuczemy, osuszamy. Dodajemy do niej pół pęczka bazylii, parmezan, orzeszki oraz oliwę. Wszystko miksujemy lub blendujemy na gładką masę. Możemy dodać więcej oliwy jeśli pesto ma być rzadsze. Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w słoiku w lodówce lub zamrozić.
Pieczywo z dwóch stron smarujemy pesto, układamy plastry mozzarelli oraz połówki pomidorków. Tak powstałe kanapki grillujemy lub opiekamy do momentu aż ser się rozpuści.
2 komentarze
smakowitości!
ty to wiesz jak zrobić smaka wieczorem, aż w brzuszku zaburczało 🙂