Ciasto bananowe w tej odsłonie jest baaardzo smaczne 🙂 Banany układa się się na spodzie formy, tak jak w przypadku tarty z jabłkami, którą Wam kiedyś pokazywałam (Tarta Tatin z jabłkami). Dzięki temu ciasto będzie niespodzianką dla osób, które będą miały tę przyjemność i je zjedzą.
Banany przykryte są kilku centymetrową warstwą puszystego ciasta, które z wierzchu jest przypieczone i chrupiące 🙂 Wiem, że wydawać się może, że ciasta będzie mało, aczkolwiek podczas pieczenia podwaja swoją objętość i jest go wystarczająco dużo. Do herbaty z przyjaciółką się sprawdzi!
Drugiego dnia ciasto wciąż jest wilgotne i nie wysycha, także spokojnie możecie je przechować do trzech dni, oczywiście przykryte chusteczką lub folią aluminiową.
Zajrzyjcie koniecznie po inne przepisy:
Składniki:
- 5 dużych bananów
- 2 jajka
- 100g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
Banany kroimy w plastry, układamy je w wysmarowanej tłuszczem formie.
Składniki na ciasto mieszamy razem (masło roztapiamy i studzimy), nakładamy je na banany, rozprowadzamy równomiernie za pomocą łyżki po całej powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy