Słodkości

Ciasto bananowe

5 marca 2015

ciasto z bananami-3 Ciasto bananowe w tej odsłonie jest baaardzo smaczne 🙂 Banany układa się się na spodzie formy, tak jak w przypadku tarty z jabłkami, którą Wam kiedyś pokazywałam (Tarta Tatin z jabłkami). Dzięki temu ciasto będzie niespodzianką dla osób, które będą miały tę przyjemność i je zjedzą.

Banany przykryte są kilku centymetrową warstwą puszystego ciasta, które z wierzchu jest przypieczone i chrupiące 🙂 Wiem, że wydawać się może, że ciasta będzie mało, aczkolwiek podczas pieczenia podwaja swoją objętość i jest go wystarczająco dużo. Do herbaty z przyjaciółką się sprawdzi!

Drugiego dnia ciasto wciąż jest wilgotne i nie wysycha, także spokojnie możecie je przechować do trzech dni, oczywiście przykryte chusteczką lub folią aluminiową.

Zajrzyjcie koniecznie po inne przepisy:

Składniki:

  • 5 dużych bananów
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka

Banany kroimy w plastry, układamy je w wysmarowanej tłuszczem formie.

ciasto z bananami-2

Składniki na ciasto mieszamy razem (masło roztapiamy i studzimy), nakładamy je na banany, rozprowadzamy równomiernie za pomocą łyżki po całej powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

ciasto z bananami-5 ciasto z bananami-7

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz