Babeczki czekoladowe z gruszką to najlepszy wypiek na świecie 🙂 Serio, listopadowy hit! Babeczki czekoladowe konsystencją przypominają brownies, gruszki podduszone są wcześniej w whisky, co sprawia, że ich aromat jest nieziemski. Są bardzo miękkie, niemal się rozpadają – nie bójcie się o ilość alkoholu, w końcu wyparował 🙂
Babeczki czekoladowe świetnie smakują również drugiego i trzeciego dnia – nie są zbyt twarde, a czekolada jest niezwykle wyrazista. Z racji tego iż nie miałam czekolady gorzkiej wykorzystałam mleczną i nie dosładzałam już ciasta, jeśli skorzystacie z czekolady gorzkiej dosłodźcie ciasto czekoladowe.
Syrop, który się wytworzył z powodzeniem możecie dolewać do herbaty/nasączać nim ciasta. Owszem, jest słodki, ale w taaaaki przepyszny sposób!
Oryginalny przepis znajdziecie na Kwestii Smaku.
Składniki na duszone gruszki:
- 0,5 szklanki whisky
- 0.5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 3 duże gruszki
Whisky, wodę oraz cukier mieszamy razem, gotujemy w garnku, do którego wrzucamy przekrojone na ósemki gruszki. Gotujemy je pod przykryciem ok. 10 minut, następnie bez pokrywki kolejne 10 minut tak, aby woda wyparowała, a gruszki wystarczająco zmiękły i wchłonęły płyn.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 150g czekolady mlecznej
- 2 jajka
- 120g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy razem z masłem i kakaem na małym ogniu. Gdy masa ostygnie dodajemy do niej jajka, mieszamy dokładnie dodając mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami, w środek wtykamy odsączone kawałki gruszek. Babeczki pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy