Święta

Babka piaskowa

5 kwietnia 2015

babka piaskowa

Babka piaskowa – przepis na nią jest uważany przez moją Babcię za najlepszy:) Żebyście widzieli te sytuacje: siedzimy wszyscy przy wielkanocnym stole, rozmawiamy, a Babcia tylko o tej babce 😀 Żaden sernik, mazurek się nie liczy – zachwyty, ochy i achy lądują tylko pod jej adresem!

Faktycznie, babka jest wyjątkowa. Krucha, a jednocześnie zwarta i miękka. Puszysta, ale określenie piaskowa pasuje idealnie. Świeżość trzyma dobrych kilka dni, polana lukrem i udekorowana kolorowymi posypkami sprawdzi się na świątecznym stole.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku d pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego/esencji waniliowej

Żółtka ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukier, następnie mąkę, olej, ocet, proszek do pieczenia i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z pozostałymi składnikami. Pieczemy ok 1 godziny w 200 stopniach. Studzimy w piekarniku. Dekorujemy lukrem i posypkami.

babka piaskowa-3

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply gin 6 kwietnia 2015 at 16:20

    Prześliczna 🙂
    Moja Babcia też tak potrafi – jak się jakiegoś tematu „uczepi”, to nie ma zmiłuj 😉

  • Reply Ania_S 12 kwietnia 2015 at 22:07

    Bardzo smakowicie wygląda 🙂 Muszę taką zrobić, bo do tej pory najczęściej robię jogurtową, a piaskową próbowałam raz, ale mi nie wyszła :/

    • Reply pees 13 kwietnia 2015 at 08:16

      Ania, z tego przepisu nie może nie wyjść! 🙂

    Zostaw komentarz