Obiady

Babka ziemniaczana

9 listopada 2013

babka ziemniaczana Pyszna babka ziemniaczana. Możecie mi nie wierzyć, ale nigdy jej nie jadłam- oczywiście do momentu upieczenia jej prze mnie. Nie wiem jak powinna smakować i wyglądać, ale na mój gust ta jest wyśmienita. Dużo ziemniaków i kiełbasy, podana z kleksem kwaśnej śmietany.
Soczysta, wyraźna w smaku, bardzo sycąca. Polecam Wam ją upiec- zadowolicie domowników, słowo!:)

Składniki na brytfankę o wym. 25x15x5 :

  • 1.6kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 3 jajka
  • 300g kiełbasy suchej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, papryka ostra (po 1/2 łyżeczki)
  • plastry boczku na spód naczynia żaroodpornego

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych lub małych oczkach (ja wrzuciłam do miksera na najcieńsze oczka, które i tak okazały się duże). Odciskamy z nadmiaru płynu (trochę zostawiamy). Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na suchej patelni do momentu aż się zrumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Odstawiamy do ostygnięcia.Następnie do potartych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę drobno posiekaną oraz kiełbasę (wraz z tłuszczem z patelni). Dosypujemy soli (1.5 łyżeczki) i pieprzu (1 łyżeczka). Mieszamy wszystko i dosypujemy mąki wraz z papryką słodką i ostrą. Naczynie żaroodporne wykładamy plastrami boczku, na wierzch nakładamy masę ziemniaczaną.

Czas pieczenia zależy od dwóch czynników:

1) wielkości brytfanny- jeśli babka będzie wysoka jak moja czas pieczenia musi być dłuższy, jeśli babka ma być płaska będzie potrzebowała mniej czasu

2) grubości potartych ziemniaków-  jeśli ziemniaki będą bardzo drobno starte, na papkę, to potrzebują mniej czasu

Podsumowując: babkę ziemniaczaną piekłam ok. 1.5-2 godziny w 180 stopniach. Jeśli ziemniaki będą starte na papkę to polecam skrócić czas do 1.5 godziny.

babka ziemniaczana-2

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Malwinka 9 listopada 2013 at 11:28

    Smakowicie wygląda 🙂

  • Reply ami 9 listopada 2013 at 12:22

    „jeśli ziemniaki będą bardzo drobno starte, na papkę, to potrzebują mniej czasu, jeśli Wasze ziemniaki będą przypominać wielkością moje to potrzebują więcej czasu” – skąd mamy wiedzieć, jakie były Twoje potarte ziemniaki, skoro wrzucasz tylko zdjęcia gotowej babki? domyślać się? brakuje tu trochę zdjęć z przygotowań krok po kroku, tekst jest czasami w związku z tym nielogiczny. może warto o tym pomyśleć w następnych wpisach,bo czasami bywa to bardzo pomocne.

    • Reply pees 9 listopada 2013 at 12:54

      Na zdjęciu widać jak są potarte ziemniaki, specjalnie wrzuciłam zdjecie z bliska, które pokazuje wierzch babki. Co do przygotowań krok po kroku to niekiedy tak robię- przepisy takie znajdują się w kategorii ‚od podstaw’, przepisu na babkę tam nie wrzucałam bo nie jest on skomplikowany- wystarczy zetrzeć ziemniaki na papkę i nie ma żadnego problemu, bo wówczas wiemy, że babka ziemniaczana ma się piec 1.5 godziny.

    • Reply hersylka 10 listopada 2013 at 15:14

      Hm..może naucz sie czytac ze zrozumieniem…

  • Reply Anna 20 kwietnia 2017 at 22:56

    Super przepis, smakowało całej rodzince. Dzięki 😉

  • Zostaw komentarz