K. uwielbia takie proste ciasta biszkoptowe,
najzwyczajniej w świecie ucierane.
Czy to z truskawkami czy z innymi owocami zawsze dobre:)
Ciasta jogurtowe mają to do siebie, że są puszyste i lekkie.
Nie sypią się za bardzo, a świeżość zatrzymują całkiem długo.
Ciasto biszkoptowe (jogurtowe) możecie zrobić zarówno na jogurcie greckim,
jak i naturalnym- tak, jak robię to ja.
Do tego ucieranego możecie także użyć tylko mąki pszennej- ja skorzystałam z trzech rodzajów mąki- bo zwyczajnie wykorzystałam resztki:)
Do tego rodzaju przepisów możecie użyć ulubionych owoców- truskawek,
śliwek, jabłek czy jagód- każde będą odpowiednie.
Co do ilości cukru w przepisie- ciasto nie jest zbyt słodkie,
ja dodatkowo oprószyłam je cukrem pudrem, żeby nabrało więcej słodyczy.
Inspiracja: “Ciasta i placki” De Agostini
Składniki:
- 250g jogurtu naturalnego
- 70g mąki kukurydzianej
- 70g mąki pszennej
- 70g mąki żytniej razowej
- 75g cukru trzcinowego
- 50g oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- dodatkowo: kilka truskawek
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt i dalej mieszamy. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem i sodą, mieszamy wszystko trzepaczką. Na samym końcu dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy raz jeszcze.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nie ciasto jogurtowe i na wierzchu układamy połówki truskawek- przekrojoną stroną do góry.
Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
5 komentarzy
Takie ciasta ja też uwielbiam! Zapisuje przepis 🙂
Podoba się! ja od razu zapisałam przepis 🙂 Nie martw się.
Piękne zdjęcia, aż ślinka leci na sam widok a co dopiero jakby takie ciasto się jadło 🙂
A te truskawki się nie zapadną?
jak widzisz moje się nie zapadły, ciasto jest dość gęste, sztywne, a połówki truskawek lekkie:)