Mega smaczne brownie:)
Z gruszkami, migdałami i miodem!
Koniecznie wypróbujcie migdałów, które możecie jeszcze nabyć w sieci sklepów LIDL (kuchnia grecka),
ja skorzystałam z tych bez skórki.
Posiekałam je baaardzo drobno i dodałam do ciasta zamiast części mąki.
Brzmi dobrze, co?:)
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mąki
- migdały w miodzie (możecie użyć zwykłych)- jedna duża garść
- 3 jajka
- 100g masła
- 1/2 słoiczka miodu z migdałami (możecie dać więcej/mniej)
- 2 gruszki
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Migdały siekamy drobno bądź mielimy. Do roztopionej czekolady dodajemy masło, mieszamy, aż wszystko się połączy. Studzimy, dodajemy jajka, mąkę, posiekane drobno migdały (nie udało mi się ich zmielić bo były dosyć miękkie od miodu) i miód- miksujemy.
Gruszki obieramy, kroimy w plastry.
Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, na wierzch układamy plastry gruszek. Wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20minut.
8 komentarzy
aż mi ślinka pociekła!
uwielbiam brownie za tą jego “zakalcowatość”…
wygląda pysznie! 🙂
Fajne fotki, a brownie lubie baardzo!:-)
Za te wszystkie pyszności nominuję cię do Versatile Blogger Award 😉
gruszki i czekolada… połączenie idealne! Mniam 😉
wpraszam się na kawałeczek ciasta.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Mi też chodzi po głowie brownie z gruszkami. Twoje ciacho wygląda super!
gruszka czekolada to doskonałe połączenie:)