Fit/lekkie, Obiady

Buddha bowl z kurczakiem i ananasem

16 października 2018

Buddha bowl z kurczakiem i ananasem. Miska szczęścia i kolorów. Składników pożywnych i smacznych. Przygotowana tak miska wygląda pięknie i wpasowuje się w trendy Instagrama czy social media. Buddha bowl charakteryzują się konkretnymi dodatkami: liście (tutaj dowolność sałat czy ziół), pełnowartościowe białko i węglowodany – np. ciecierzyca/mięso/ryby, do nich kasze, ryż czy makarony. Kluczowym dodatkiem są też warzywa – przeważnie surowe, ale też te pieczone i podgotowane. Najlepiej buddha bowl stworzyć z różnych warzyw i pokroić je w różny sposób tak, aby podczas jedzenia coś chrupało i rozpływało się w ustach. Nie zapominajmy też o dobrym tłuszczu – np. awokado. Ja od siebie dodaję też nieco słodyczy w postaci owoców. Mimo iż sama nie jestem wielką fanką mięsa i owoców, to w wydaniu takiej właśnie pełnej miski posiłek ten sprawia mi dużo radości.

Zaletą buddha bowl jest to, że możecie w niej przemycić naprawdę sporo warzyw- wystarczy je posiekać lub np. zetrzeć na tarce. Przygotowanie zajmuje co prawda kilka chwil (a właściwie samo ułożenie dodatków), ale możecie zaplanować posiłki na 2- 3 dni i potem po prostu dokładać nowe warzywa czy owoce. Dziś mam dla Was przepis na buddha bowl, które świetnie sprawdzi się na lunch czy pożywną kolację. Wygląda pięknie i jest pyszne!

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 400 g piersi z kurczaka
  • 5 plastrów ananasa
  • 1 duża cukinia
  • 1 świeży ogórek
  • 1 duży batat
  • szpinak świeży
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • sos mango: świeże mango, odrobina miodu, soli, pieprzu, cytryny oraz chili
  • marynata: sok z ananasa, sól, pieprz, chili, czerwona cebula, czosnek, oliwa

 

Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki. Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy na ok. 1 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki do buddha bowl: cukinię temperujemy (lub ścieramy na tarce o grubych oczkach) podobnie ogórka, batata obieramy, kroimy w plastry i pieczemy wg tego przepisu: pieczone bataty.

Przygotowujemy szaszłyki: na przemian nakładając mięso oraz kawałki ananasa, następnie szaszłyki pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 10-12 minut (przewracając z boku na bok po 5 minutach). Sos mango przygotowujemy zaczynając od obrania mango i wyciągnięcia pestki ze środka, następnie w blenderze miksujemy wszystkie składniki razem. W naczyniu układamy: na spodzie ugotowany ryż, następnie szpinak i dookoła pozostałe dodatki. Buddha bowl podajemy z sosem mango.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz