Bez glutenu

Budyń jaglany

20 sierpnia 2016

Budyń jaglany z wanilią i glazurowanymi brzoskwiniami – hit. Autentycznie! Wszystko to, co można przygotować z kaszy jaglanej podbija moje serce. Każda sałatka, każdy koktajl. Zmiksowana czy w postaci sypkiej – kasza jaglana gości w mojej diecie kilka razy w tygodniu. Nie pamiętam, kiedy skusiłam się na ryż, makaron czy np. ziemniaki. Co prawda nie jem jej dużo, bo ugotowany woreczek starcza mi na 2-3 dni (staram się jeść po 3-4 łyżki dziennie) to szaleje z dodatkami i dzięki temu nigdy mi się nie nudzi.

Przygotowanie takiego budyniu jaglanego trwa kilka chwil, jeśli macie pod ręką dobrej jakości sok (nie napój, nie nektar) to do przygotowania budyniu możecie go wykorzystać. Ja korzystam z mleka bez laktozy, ale to bardziej przez wzgląd na moją dietę niż walory smakowe. Jeśli więc macie ochotę to eksperymentujcie i szukajcie swojego smaku.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka/soku jabłkowego
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu/cukru

budyń jaglany  (1 of 1)-2

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut (na 1 woreczek kaszy 2 szklanki wody), najlepiej pod przykryciem. Kasza musi być miękka, może być lekko rozgotowana. Odcedzamy ją, dolewamy do niej mleko lub sok, blendujemy na gładką masę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone na ćwiartki kawałki brzoskwiń, dodajemy miód/cukier. Smażymy z dwóch stron aż zrobi się gęsty sos i brzoskwinie zmiękną. Budyń podajemy na ciepło lub zimno z brzoskwiniami i sosem karmelowym.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz