Budyń z kaszy jaglanej, który dla Was dziś mam przygotowuję często na śniadanie – syci mnie on na kilka dobrych godzin, uwielbiam, gdy jest schłodzony i słodki od ulubionych owoców. Do gotowania używam co prawda mleka zmieszanego z woda, jednakże po przygotowaniu/do podania budyniu używam np. soku z pomarańczy czy jabłek. Dzieki temu kaszy nie słodzę i jest super smaczna. Jeśli faktycznie macie np. przesyt owsianek czy placków z dodatkiem banana to powinniście spróbować mojej alternatywy – budyniu z kaszy jaglanej. Serio, nie powinniście żałować:) Śniadanie jest bardzo ważne, jeśli omijacie tez pierwszy, posiłek to prawie na pewno rzucicie się na jedzenie w ciągu dnia… Ja unikam takich sytuacji i gwałtownych napadów głodu, stad śniadanie zawsze zjadam w domu, przed wyjściem do pracy. Od razu człowiekowi lepiej na sercu!
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- miód/cukier
- ulubione owoce: banany, arbuz, jagody, maliny
- 200ml soku z pomarańczy
Do gotującej się wody z mlekiem wkładamy woreczek kaszy, zmniejszamy ogień i gotujemy ja do miękkości ok. 15-20 minut. Kasze odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia, następnie blendujemy wszystko z sokiem pomarańczowym (jeśli masa jest zbyt gęsta dodajcie więcej soku/mleka). W pucharku/szklance układamy warstwowo kasze wraz z owocami. Dekorujemy świeżą miętá. Budyń z kaszy jaglanej podajemy na ciepło lub na zimno.
2 komentarze
Czy można taki budyń zrobić na mleczku kokosowym z puszki?
Emilia, myślę, że nie ma z tym problemu! Będzie pyszne! 🙂