Jedzenie, Kuchnia polska

Bułeczki maślane – najprostszy przepis

4 lutego 2020

Bułeczki maślane – najprostszy przepis, który zrodził się z potrzeby serca! Pulchne, maślane, z chrupiącą skórką o niesamowicie miękkim wnętrzu. Do masła, do sera, do konfitury i czego Wam się tylko zamarzy. Przygotowanie trwa 10 minut, musicie tylko uzbroić się w cierpliwość przy wyrastaniu ciasta, bo to ważny element i nie można go pominąć, jeśli chcecie, aby bułeczki wyrosły i były przy tym pulchne, a nie zbite.

Kalorie dla podanych składników (bez ostatniego żółtka do posmarowania bułek, bo nie jest ono konieczne): 2344, białko: 68,89, węglowodany: 434,82, oraz tłuszcze 32,63.

Przepis na 15 bułeczek maślanych (najprostszy przepis):

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml ciepłego mleka
  • saszetka suchych drożdży  – 8 g
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g masła 82% tłuszczu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułeczek

Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, dodajemy ciepłe mleko, cukier, sól, jajko i sól. Najlepiej ciasto wyrabiać w robocie planetarnym lub mikserze z hakiem – jak już zmieszacie składniki dodajcie roztopione i ostudzone masło. Ciasto powinno być wyrabiane ok. 5-10 minut, aż będzie jednolite i sprężyste, nie powinno być mocno klejące – jeśli Wasze jest zbyt luźne podsypcie 1-2 łyżki mąki.

Ciasto zostawiamy w misce, w której było wyrabiane, przykrywamy je ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce – najlepiej w pobliżu kaloryfera lub chowamy pod poduszkami, które utrzymają ciepło. Po ok. 1.5 godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość – wyrabiamy je jeszcze ok. 2-3 minut. Z ciasta formujemy nieduże bułeczki, układamy je w bliskiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiamy je do ponownego wyrastania – ja przeważnie nagrzewam piekarnik do 30 stopni i wstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. 20-30 minut. Po tym czasie bułeczki maślane smarujemy żółtkiem i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki pieczemy 20-25 minut. Studzimy na kratce i zajadamy 🙂

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply tekstylny 4 lutego 2020 at 12:36

    ooo mmmm wyglądają pysznie

  • Zostaw komentarz