Jedzenie

Bulgur z tuńczykiem i warzywami

28 czerwca 2019

Bulgur z tuńczykiem i warzywami to moje podejście do tej właśnie kaszy. Wiem, wiem, to dziwne, ale ja kocham jaglaną, jęczmienną i w zasadzie resztę jem bardzo rzadko. Ostatnio staram się jeść dużo warzyw – próbuję przemycać nawet te, których nie jestem wielką fanką – np. rzodkiewka, młoda kapusta itp. Przepis na bulgur z tuńczykiem i warzywami wziął się z potrzeby głodu i serca. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. 

Ja przechowywałam to danie w lodówce 3 dni i jadłam jako lunch w pracy np. z dodatkiem sadzonego jajka czy odrobiny mozzarelli. Bulgur z warzywami możecie zjeść na lunch w pracy, jeśli lubicie dodajcie pokrojone w kostkę świeże pomidory, możecie też dodać liście świeżej bazylii – będzie pysznie. To naprawdę prosty przepis na letni obiad.

Składniki na 2 spore porcje:

  • 120 g kaszy bulgur (u mnie mieszanka z vermicelli – rodzaj makaronu)
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 pęczka rzodkiewek – ok. 4 sztuki
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • 4 suszone pomidory
  • garść świeżego szpinaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść zielonych oliwek
  • 2 łyżki pesto z bazylii/ew. oliwy
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, czosnek,

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu na sypko – ok. 15 minut w osolonej wodzie. Ogórki, rzodkiewki, suszone pomidory kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Ciecierzycę odsączamy z wody, podobnie tuńczyka z sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem, jak tylko kasza ostygnie (może być lekko ciepła). Szpinak zmięknie pod wpływem pesto/oliwy – nie musicie go ani siekać ani podsmażać.

Przechowujemy w zimnym miejscu.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz