Chłodnik arbuzowy z malinami jest chłodnikiem idealnym. Te upalne dni, które towarzyszą nam od tygodni skutecznie zniechęcają do gotowania i stania przy garach. Ja znajduję ratunek w postaci zimnych koktajli, mrożonych kaw. Mam niestety problem, jeśli chodzi o posiłki – bo ile można jeść sałatki? 🙂 Może najpierw wypić/zjeść pożywny chłodnik i dopiero potem pomyśleć o czymś pożywniejszym? Brzmi jak plan!
Chłodnik arbuzowy jest genialny w swojej prostocie! Mięta, sok z cytryny i pyszne, ulubione, owoce. Wystarczy kilka chwil i zblendować wszystko np. z kruszonym lodem (chyba że arbuz jest mocno schłodzony) i jeść!
No i plus dla osób na diecie: taka porcja owoców zaspokoi Waszą chęć na słodkie na cały dzień! Jeśli zmrozicie odpowiednio ten chłodnik to otrzymacie świetny sorbet.
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonego w kostki arbuza (bez pestek)
- 200g malin
- liście mięty
- sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki miksujemy razem! 🙂 Cały przepis. Oczywiście możecie do chłodnika dodać ulubione przyprawy – np. imbir. Sok i skórka z limonki również może zastąpić sok z cytryny. Jeśli jesteście odważniejsi niż ja to polecam spróbować jeszcze z melisą lub np. miętą marokańską – smak będzie intensywniejszy!
1 komentarz
Piękny kolor tego chłodnika 🙂 Z malinami jeszcze arbuza nie łączyłam.