Przepisy

Chłodnik (botwinka)

23 czerwca 2015

unnamed (6)
Chłodnik – inaczej zupa z botwiny to pyszna propozycja na gorące dni. Owszem, musicie ją najpierw zagotować tak, aby buraczki i łodygi botwinki zmiękły, ale później wystarczy poczekać aż ostygnie i zajadać ją prosto z lodówki. Chłodnik ten możecie podać z buraczkami pokrojonymi w plasterki, z łyżką mascarpone lub np. świeżym ogórkiem pokrojonym w kostkę i jogurtem naturalnym. Pamiętajcie koniecznie o cytrynie – to ona wzbogaca i uzupełnia smak zupy.

Botwinkę możecie spokojnie podać do zupy – nie wyrzucajcie jej, ewentualnie dodajcie ją do makaronu <3 Będzie świetnie smakować, obiecuję.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 jogurt grecki (mały)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • 0.5 l wody

Botwinkę myjemy, odcinamy łodyżki i liście – siekamy je drobno, korzonki odcinamy od buraczków. Cebulę siekamy. Gotujemy wodę z burakami, botwinką, oliwą ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie zupę odcedzamy, dodajemy do niej jogurt grecki, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Podajemy z buraczkami.

unnamed (7)

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz