Chłodnik – inaczej zupa z botwiny to pyszna propozycja na gorące dni. Owszem, musicie ją najpierw zagotować tak, aby buraczki i łodygi botwinki zmiękły, ale później wystarczy poczekać aż ostygnie i zajadać ją prosto z lodówki. Chłodnik ten możecie podać z buraczkami pokrojonymi w plasterki, z łyżką mascarpone lub np. świeżym ogórkiem pokrojonym w kostkę i jogurtem naturalnym. Pamiętajcie koniecznie o cytrynie – to ona wzbogaca i uzupełnia smak zupy.
Botwinkę możecie spokojnie podać do zupy – nie wyrzucajcie jej, ewentualnie dodajcie ją do makaronu <3 Będzie świetnie smakować, obiecuję.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1 jogurt grecki (mały)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- cytryna
- 0.5 l wody
Botwinkę myjemy, odcinamy łodyżki i liście – siekamy je drobno, korzonki odcinamy od buraczków. Cebulę siekamy. Gotujemy wodę z burakami, botwinką, oliwą ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie zupę odcedzamy, dodajemy do niej jogurt grecki, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Podajemy z buraczkami.
Brak komentarzy