Słodkości

Ciasteczka maślane z kakao (czekoladowe)

18 sierpnia 2012

Robiłam te ciastka wiele razy, 
nawet nie wiedząc, że są one na tylu blogach i w książkach kucharskich…
Jak mogliście zauważyć na cel wzięłam sobie 
książkę Nigelli Lawson “Jak być domową boginią”.
Póki co przepisy się sprawdzają, wszystko jest smaczne i takie jak na zdjęciach.
Niedługo opiszę Wam trochę tą książkę,
bo opinii o niej wiele, więc i ja swoją dodam:)

Ciastka w książce nazywają się “herbatnikami babci Boyd”

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g kakao
  • 250g masła
  • 125g cukru

Masło ucieramy, dodajemy do niego cukier, kakao oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy aż wszystko się połączy, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30minut.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170stopni.
Z masy lepimy okrągłe, małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i przejeżdżamy wierzch każdego ciastka widelcem, tak, aby powstał widoczny na zdjęciach wzorek.
Pieczemy 5 minut w 170stopniach, następnie temperaturę zmniejszamy do 150stopni i pieczemy jeszcze 15minut.

Po ciastkach nie widać kiedy się upieką, ponieważ są ciemne dzięki kakao, najlepiej wyjąć jedno i zobaczyć czy spód jest zarumieniony. 
Ciastka bardzo się kruszą, gdy są gorące, jak tylko ostygną to są bardziej zwarte.

Przeczytaj również

37 komentarzy

  • Reply Karmel-itka. 18 sierpnia 2012 at 22:10

    uwielbiam domowe ciasteczka do pochrupania! takie są najlepsze ;]

  • Reply Magda 18 sierpnia 2012 at 22:30

    maślane ciasteczka, idealne do kubka gorącej herbaty 🙂 pycha!

  • Reply whiness 19 sierpnia 2012 at 04:39

    Świetne, muszę takie zrobić 🙂

  • Reply Agata Pachla 19 sierpnia 2012 at 06:41

    Uwielbiam ciasteczka kakaowe, kojarzą mi się z moim dzieciństwem i “Murzynkami”, uwielbiałam te ciasteczka. Twoje dodaję do ulubionych i mam nadzieję, że będę miała kiedyś okazję ich wypróbować.

  • Reply Antenka 19 sierpnia 2012 at 07:55

    dawno nie robiłam ciasteczek, czas nadrobić stracony czas

  • Reply Dusia 19 sierpnia 2012 at 09:02

    ładne, porywam sobie kilka do kawki, którą teraz pije 🙂

  • Reply FABRYKA ODKRYĆ KULINARNYCH mniamm 19 sierpnia 2012 at 09:46

    Piekę piekę je jesienią uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. Nigdy nie było mi dane sprawdzić jaką mają konsytencję po ostygnięciu za to ciągle muszę ratowac poparzone paluchy:) takie są dobre. pozdrawiam kami

  • Reply Bee 19 sierpnia 2012 at 10:27

    Mmmm.. przepyszne- idealne do porannej kawy 🙂

  • Reply Kamciss 19 sierpnia 2012 at 11:34

    Takie ciasteczka zawsze z chęcią zjem 🙂 Ja dzisiaj zrobiłam z masłem orzechowym :3

  • Reply Sweet Housewife 19 sierpnia 2012 at 13:00

    Super wyglądają :)! Zbieram przepisy na ciacha, ten pomysł zapisuje grzecznie w kajeciku. Pozdrawiam:)

  • Reply Dasia 19 sierpnia 2012 at 14:22

    Moje ulubione ciasteczka 😀 Mmm… już czuję ich smak i zapach 🙂
    zapraszam na nowego bloga: dasia-handmade.blogspot.com

  • Reply kocie-smaki 19 sierpnia 2012 at 14:34

    wyglądają jak z cukierni, wzięłabym na wagę trochę 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 19 sierpnia 2012 at 16:03

    mm porywam do kawki i uciekam 😀 pyszności 😉

  • Reply Aurora 19 sierpnia 2012 at 17:18

    Czekam na opinię, bo ciasteczka znam 😀

  • Reply Kamila 19 sierpnia 2012 at 18:24

    Pysznie, bardzo je lubię 🙂

  • Reply Anonymous 19 sierpnia 2012 at 18:25

    Ale super ten odcisk widelca 🙂

  • Reply KUCHARNIA, Anna-Maria 19 sierpnia 2012 at 20:20

    Sięgam po kilka! Wspaniałe!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

  • Reply CornerWithRecipes 19 sierpnia 2012 at 21:39

    Pyszne muszą być 🙂 i mało składników, to też mi się podoba 😉

  • Reply smaki życia 22 sierpnia 2012 at 11:41

    uwielbiam takie ciasteczka – do schrupania

  • Reply Anonymous 22 października 2012 at 12:45

    absolutnie pyszne i baardzo proste!!!

  • Reply Anonymous 25 stycznia 2013 at 19:06

    Wyglądają pysznie!
    A Można je zrobić na mące pełnoziarnistej czy nie wyjdą?

    • Reply pees 25 stycznia 2013 at 19:22

      Szczerze powiem- nie wiem, bo nie próbowałam z inną niż pszenna mąką.
      Pełnoziarnista jest grubsza, chociaż te ciastka są na maśle to powinny wyjść.

  • Reply Anonymous 24 marca 2013 at 11:47

    a ja chyba zrobilam cos zle – nie wyrosly a raczej sie rozpłaszcyly i sa niedobre.

    • Reply pees 24 marca 2013 at 13:02

      uu, nie wiem co mogło się stać, to oryginalny przepis z książki, nic w nim nie zmieniałam.

  • Reply Anonymous 13 kwietnia 2013 at 20:13

    Upiekłam. Są doskonałe – śliczne i bardzo smaczne. Polecam

  • Reply Karolina Piech 2 maja 2013 at 15:29

    Są przecudowne 🙂 Pyszne. Wyszły idealnie.

  • Reply Anonymous 29 maja 2013 at 15:19

    Bardzo dobre ciastka, w smaku podobne do murzynków, tylko muszą dobrze wystygnąć, a najlepiej postać do następnego dnia. Ja zamiast ucierać rozpuściłem masło i wymieszałem z nim mikserem cukier, kakao i proszek, tak jest znacznie szybciej.

  • Reply Anonymous 21 lipca 2013 at 11:58

    ciastka na prawdę spoko jak nie piekę ich mojej córce to tak jak dziś swojej dziewczynie bo jak nie jedna to druga się upomina o nie i znikają w momencie a szukałem właśnie przepisu dla początkującego faceta w kuchni(jeśli chodzi o wypieki)i przepis okazał się idealny tylko u mnie są albo większe orzechy włoskie 😛 i za duże je robię albo nie wiem o co chodzi ale moje to po około godzinie dopiero są upieczone 😀 nie wiem dokładnie bo tak dokładam po 10 minut że tracę rachubę 😀 ale to nie problem efekt jet osiągnięty czyli moje kobiety zadowolone… 🙂

    • Reply pees 21 lipca 2013 at 15:32

      może to kwestia piekarnika? albo upału na dworze? masło jest zbyt roztopione? nie wiem:) ja robiłam je trzy razy i za każdym razem nie miałam problemu, ważne, że Ci smakują!

  • Reply dorota 18 marca 2014 at 16:18

    Robię ! Zapach w domu obłędny – pieką się. Rozłożyłam na 2 tury czytając komentarze – żeby mi się nie skleiły 😉 jak smakują tak jak pachną to niebo 😉

    • Reply pees 18 marca 2014 at 19:04

      achh nic nie mów, bo tak mam na nie ochotę:) pamiętam ten zapach!

  • Reply Anonim 6 grudnia 2014 at 21:27

    właśnie je upiekłam po raz pierwszy – dodałam trochę za dużo cukru ale łagodzi on gorycz kakao – rewelacja 🙂

  • Reply Anonim 12 października 2016 at 09:45

    Upiekłam … Po wyciągnięciu z pieca rozpadły się jak piasek. … Odłożyłam blachę i po godzinie byly kruche możliwe do podania.. Warto sie skusić

  • Reply Forreeatricbistsa 18 marca 2017 at 22:23

    Ciasteczka są przepyszne!!! Właśnie je wyjęłam z piekarnika, córka wpadła na pomysł aby pościskać kawałeczki mlecznej czekolady – są rewelacyjne:) Zrobiłyśmy dokładnie wg przepisu. Polecam wszystkim:)

    • Reply Forreeatricbistsa 19 marca 2017 at 23:49

      Cudownie! 🙂 Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam i ściskam, P.

  • Reply Gosis 25 listopada 2018 at 15:23

    Smaczne i proste. Nawet nie zmieniłam temperatury, piekłam ok. 15-20 min w 170 st. Trzeba uważać, by nie spalic i nie zdejmowac od razu z blachy. A jak składniki dokładnie odmierzone,to ciasteczka nie mają prawa się nie udać.

  • Reply Natalia Idaszewska 14 maja 2020 at 14:34

    Piękne ciastka!

  • Zostaw komentarz