Wiecie, że od czasu do czasu bawię się w pieczenie bezglutenowych pyszności:)
Te ciasteczka z kleiku są częściowo zainspirowane tymi widzianymi na Moich Wypiekach
– wyglądają podobnie:)
Pierwszy raz w życiu korzystałam z płatków ryżowych,
jestem zachwycona efektem!
Próbowaliście kiedyś bezglutenowych ciastek?
Może jedliście jakieś kukurydziane czy ryżowe?
Podzielcie się przepisem!:)
Składniki:
- 75g kleiku kukurydzianego
- 60g kaszki kukurydzianej
- 75g płatków ryżowych
- garść sezamu
- garść słonecznika
- ok. 170g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowo: dżem do wypełnienia ciastek (u mnie truskawka-rabarbar)
Wszystkie składniki mieszamy razem- gdy ciasto jest za sypkie dodajcie trochę masła- tak, aby z ciasta można było formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po ostudzenia ciasteczka napełniamy dżemem.
5 komentarzy
Scrumptious jewels!
Piękny kolor 🙂
jakie urocze :]
Fajny pomysł muszę wypróbować 🙂
kapitalne:) pięknie wyglądają:D