Słodkości

Ciastka czekoladowe

15 września 2015

unnamedCiastka czekoladowe z czekoladą w środku… 🙂 Przepis bardzo prosty, piekąc te ciastka wybrałam najłatwiejszą drogę: roztopiłam zamrożone masło, aby nie czekać aż zmięknie w temperaturze pokojowej, trwałoby to długo za długo.

Do ciastek czekoladowych świetnie pasuje suszona żurawina czy suszone wiśnie, ew. rodzynki. Dzień przed ich upieczeniem miałam ogromną ochotę na coś baaardzo czekoladowego, dlatego ja nie dodawałam nic oprócz posiekanej gorzkiej czekolady. Ciastka wyszły bardzo hmm wilgotne, niczym brownies.

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)
  • 150 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

1/2 tabliczki czekolady rozpuszczamy z masłem w garnuszku, pozostałą czekoladę siekamy. Gdy masło ostygnie dodajemy do niego jajka, mieszamy razem, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dorzucamy posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy – masa powinna być gęsta. Dużą łyżką nakładamy ciasto na blachę/silikonową matę. Ciastka czekoladowe pieczemy ok. satelitarna mapa 15 minut w 180 stopniach – z wierzchu mają być spieczone, w środku powinny pozostawać lekko wilgotne. Studzimy je na kratce, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

2 unnamed3

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply gin 16 września 2015 at 08:27

    Mmm, aż ślinka cieknie 🙂

  • Zostaw komentarz