Pyszne ciasto dyniowe z dodatkiem migdałów i kakao. Upiekłam je tylko na mące pełnoziarnistej pszennej. Jest bardzo smaczne, dosyć wilgotne jak na ciasto typu babka.
Do tego ciasta możecie dodać garść orzechów, żurawin, a nawet kawałki świeżych owoców. Ja dodałam mnóstwo przypraw i przed podaniem polałam ciasto dyniowe mlekiem skondensowanym słodzonym. Nie chciało mi się robić lukru, a miałam resztkę mleka, które świetnie pasowało do tego ciasta. Dodawało mu odrobiny słodyczy- bo samo w sobie nie jest przesadnie słodkie (możecie dodać więcej cukru jeśli lubicie słodsze wypieki).
Składniki:
- 3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1.5 szklanki purée z dyni
- 0.5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki kakao
- garść płatków migdałów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon, anyż (wedle gustu)
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, olej oraz puree z dyni. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy kakao i przyprawy. Miksujemy razem, na końcu dodajemy migdały.Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej olejem/masłem i posypanej mąką. Pieczemy ok. 60-70 minut w 180 stopniach (sprawdźcie patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe). Podajemy z lukrem, polewą czekoladową lub polane mlekiem skondensowanym:)
1 komentarz
dyniowe ciacho to jeden z najlepszych jesiennych deserów 🙂