Słodkości

Ciasto dyniowe

23 października 2013

ciasto dyniowe-2

Pyszne ciasto dyniowe z dodatkiem migdałów i kakao. Upiekłam je tylko na mące pełnoziarnistej pszennej. Jest bardzo smaczne, dosyć wilgotne jak na ciasto typu babka.

Do tego ciasta możecie dodać garść orzechów, żurawin, a nawet kawałki świeżych owoców. Ja dodałam mnóstwo przypraw i przed podaniem polałam ciasto dyniowe mlekiem skondensowanym słodzonym. Nie chciało mi się robić lukru, a miałam resztkę mleka, które świetnie pasowało do tego ciasta. Dodawało mu odrobiny słodyczy- bo samo w sobie nie jest przesadnie słodkie (możecie dodać więcej cukru jeśli lubicie słodsze wypieki).

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1.5 szklanki purée z dyni
  • 0.5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • garść płatków migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon, anyż (wedle gustu)

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, olej oraz puree z dyni. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy kakao i przyprawy. Miksujemy razem, na końcu dodajemy migdały.Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej olejem/masłem i posypanej mąką. Pieczemy ok. 60-70 minut w 180 stopniach (sprawdźcie patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe). Podajemy z lukrem, polewą czekoladową lub polane mlekiem skondensowanym:)

ciasto dyniowe-3

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply teenager ;) 24 października 2013 at 03:43

    dyniowe ciacho to jeden z najlepszych jesiennych deserów 🙂

  • Zostaw komentarz