Słodkości

Ciasto z galaretką

17 maja 2014

ciasto z galaretkąCiasto z galaretką które Wam dziś prezentuję wyszło absolutnie genialnie. Wiem, wiem, niby to nic trudnego, ale sztuką jest zrobić dobry biszkopt:) A przynajmniej ja lubię tak myśleć. Jeszcze dwa lata temu za nic w świecie nie chciał mi się upiec ładny, równy biszkopt. Zawsze opadał, pękał albo dziwnie się marszczył. Jednak mam na niego sposób- przepis, który jest na blogu od dawna jest naprawdę godny polecenia. Od kiedy go używam zawsze jestem zadowolona z efektu.

Do przełożenia ciasta z galaretką użyłam konfitury z pomarańczy oraz budyniu śmietankowego. Galaretkę wylałam na brzoskwinie, które postarałam się ułożyć w miarę przyjemnie dla oka:) Ciasto wyszło przepysznie i zostało od razu zjedzone!

Ciasto z galaretką najlepiej jest zacząć robić dzień przed jego podaniem. Przygotowania zaczynamy od zrobienia galaretki, następnie pieczemy biszkopt i robimy budyń. Powodzenia!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 130g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Do białek dodajemy cukier puder, gdy masa będzie lśniąca (jak w przypadku bezy) dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy (najlepiej drewnianą łyżką ale możemy użyć miksera). Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Gdy biszkopt się zarumieni piekarnik wyłączamy i ciasto pozostawiamy w nim do ostygnięcia.

Składniki na masę budyniową:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 400ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • dodatkowo: konfitura z pomarańczy

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, ale używamy tylko 400ml mleka. Gdy budyń zgęstnieje dodajemy do niego masło i studzimy.

Składniki na wierzch ciasta:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie odcedzamy, każdą połówkę kroimy w plasterki. Galaretki gotujemy jak na opakowaniu. Studzimy.

Biszkopt przekrawamy na dwie równe części, jeden blat smarujemy konfiturą, na wierzch nakładamy budyń i kładziemy kolejny blat biszkoptu. Całość wkładamy do tortownicy, w której piekliśmy biszkopt, następnie na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch. Ciasto z galaretką wkładamy na kilka godzin do lodówki.

ciasto z galaretką-2 ciasto z galaretką-3

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Michał 17 maja 2014 at 08:40

    ciasto z galaretką jest zawsze pyszne, a to wygląda naprawdę rewelacyjnie, no pysznie wygląda i chcę kawałek 🙂 już, teraz 🙂

  • Reply gin 17 maja 2014 at 22:51

    Takie słoneczko Ci wyszło 🙂 Ślicznie 🙂

  • Zostaw komentarz