Ciasto jogurtowe z morelami to moja propozycja na koniec czerwca – puszyste i lekkie ciasto, miękkie owoce i kruszonka. Brzmi jak idealny towarzysz ciepłego popołudnia na tarasie czy balkonie? 🙂 Tak właśnie jest!
Wydaje mi się, że bez problemu możecie do ciasta dodać brzoskwinie, czereśnie, wiśnie i inne twarde owoce – oczywiście pozbawione pestek!
Ja swoje ciasto dopiekałam trochę długo, tak, aby w środku na pewno było upieczone, a kruszonka była bardzo chrupiąca. Myślę, że było to ok. 40-50 minut – sprawdźcie patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe w środku.
Składniki na ciasto jogurtowe:
- 200 g jogurtu naturalnego 0% tluszczu
- 3 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 ml oleju rzepakowego/masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 moreli
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 50 g płatków owsianych
- 50 g mąki pszennej
Jogurt mieszamy z olejem oraz jajkami, dodajemy do masy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i cukrem. Mieszamy dokładnie razem. Morele przekrawamy na połówki. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, morele układamy na wierzchu skórką do dołu.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego wszystkie składniki na kruszonkę i zagniatamy na jednolitą masę. Kruszymy ją na wierzch ciasta. Całość pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy