Przepisy, Słodkości

Ciasto owsiane z owocami

26 lutego 2020

Ciasto owsiane z owocami – lekkie, kruche, mocno kwaśne od ilości owoców. Przygotowane w kilka minut, niczym pieczona owsianka, ale dużo smaczniejsze. Składniki na ciasto zagniatamy dłońmi lub mieszamy wszystko widelcem.  Powinno mieć konsystencję kruszonki – po upieczeniu smakuje wybornie i nie nasiąka sokiem z owoców. Ciasto owsiane z owocami jest idealne dla fanów kwaśnych wypieków, nie tych przesłodzonych. Kruszonka, którą tworzy warstwa ciasta na wierzchu jest super chrupiąca, myślę, że spokojnie możecie dodać jeszcze odrobinę orzechów i będzie super.

Jeśli chodzi o wybór owoców – ja postawiłam na mrożone owoce: borówki, jeżyny, porzeczki i maliny. Latem mogą to być brzoskwinie czy truskawki – dowolnie.

Składniki na formę o śr. 22cm:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g oleju rzepakowego
  • dodatkowo: 400-500 g owoców, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier puder

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, płatkami, cukrem i olejem. Rozdrabiamy ciasto w palcach, aż powstanie kruszonka. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie porcje, jedną wykładamy spód formy, lekko dociskając tak, żeby ciasto zachodziło też na boki formy (ale nie wysoko). Podpiekamy spód ok. 15 minut w 180 stopniach, następnie owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną wykładamy na wierzch, a ciasto, które nam zostało rozkruszamy na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto owsiane z owocami pieczemy kolejne 35-45 minut w 180 stopniach. Ciasto po ostudzeniu powinno mieć zwartą konsystencję. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz