Słodkości

Ciasto ucierane z wiśniami (maślane)

16 stycznia 2013

Ciasto ucierane z wiśniami w styczniu?!
Czemu nie?:)
Jeśli tak jak ja zamroziliście owoce to teraz je czas żeby je zacząć wyjadać…
Jeśli nie macie ich w domu to kupcie w jakimś markecie etc.

A, i przy okazji ciasta z wiśniami mam pytanie: wiśnie vs czereśnie?
Ja przepadam za tymi drugimi, ale zamroziłam wiśnie- i weź tu zrozum kobietę!;P

Inspiracja podłapana u Liski

Składniki:

  • 180 g masła (można dodać całą kostkę czyli 200g)
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody różanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500g wiśni wydrylowanych (u mnie jeszcze zamrożone- dzięki czemu nie puściły dużo soku)

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, dalej miksujemy. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy z masą. Dodajemy wodę różaną. Tortownicę o śr. 26cm smarujemy tłuszczem, wylewamy na nią masę, na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach.

 

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Crust and Dust 16 stycznia 2013 at 13:13

    Wiśnie w styczniu – to musi być niezła nagroda dla tych, którzy są zapobiegliwi 🙂 innym pozostaje zazdrościć!

  • Reply kornik 16 stycznia 2013 at 13:38

    zapachniało latem:)

  • Reply alucha 16 stycznia 2013 at 14:11

    Czereśnie 🙂

    Powiem wprost – dobrze, że zamroziłam truskawki, węgierki, jagody 😀
    Wygląda pięknie!

  • Reply asia_2105 16 stycznia 2013 at 14:33

    mmm jaki powiew lata i wiśni u babci… zjadłabym! 🙂

  • Reply Łucja 16 stycznia 2013 at 18:25

    jadałam takie ciacho latem, wg przepisu mojej babci 🙂 wiśnie zrobiłam w słoiku więc kto wie może się skusze 🙂

  • Reply Karolka 16 stycznia 2013 at 19:33

    Wielbię masło więc już mi się podoba… A no i wiśnie- uwielbiam te kwaśnawe;)

  • Reply Kamciss 16 stycznia 2013 at 19:43

    Mmm smaki lata, wygląda pysznie 🙂

  • Reply Wilczyca Aga Strzęciwilk 17 stycznia 2013 at 07:56

    O tej porze roku, smak lata to istna rozkosz. Cudownie apetyczne zdjęcia!

  • Reply gin 17 stycznia 2013 at 15:18

    Czereśnie – do jedzenia najlepiej prosto z drzewa, a jak się nie da, to z miski.
    Wiśnie – do ciast i deserów wszelakich – ich kwaskowy smak świetnie komponuje się ze słodkimi masami 🙂

    A ciacho wspaniałe 🙂

  • Reply madlene17 20 stycznia 2013 at 12:32

    Poproszę kawałeczek:)

  • Zostaw komentarz