Słodkości

Ciasto z bananami

30 stycznia 2014

ciasto z bananami Ciasto z bananami, które widziałam ostatnio na jednym blogów zachwyciło mnie wyglądem. Musicie przyznać, że te plastry bananów są bardzo apetyczne, takie karmelizowane, rumiane <3 Ach!

Jeżeli chodzi o smak to ciasto to jest zdecydowanie dla fanów jogurtu. Ten wypiek jest puszysty, słodki i bardzo zwarty. Trochę przypomina mi biszkopt. Następnym razem myślę, że dałabym więcej bananów i część po prostu rozgniotła widelcem i dodała do ciasta. Myślę, że dzięki temu byłoby ono wilgotniejsze i bardziej bananowe.

Przepis podpatrzyłam tu: KLIK.

Składniki:

  • 3 banany
  • ok. 150-200ml adwokatu kawowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Banany kroimy w grube plasterki, zalewamy je adwokatem na 30 minut. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem. Olej, jajka i jogurt mieszamy razem. Składniki mokre i suche mieszamy razem (ja użyłam trzepaczki). Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i dokładnie je rozsmarowujemy po całej blaszce. Na wierzchu układamy plastry bananów i polewamy je pozostałym adwokatem- banany muszą być nim polane, dzięki temu nie wyschną podczas pieczenia. Ciasto z bananami pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.ciasto z bananami-2

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Marta 30 stycznia 2014 at 09:30

    Ciasto w urlopowy czwartek..hmm, czemu nie. Tym bardziej, że dziś przyszły silokonowe formy do ciasta z tescomy. W końcu zobaczę jak się na nich piecze. A Pani jakich form używa ?

    • Reply pees 30 stycznia 2014 at 09:34

      Ja używam tortownicy, która ma silikonowe boki i szklany spód. Świetnie się sprawdza:)

  • Reply Kulinarne Inspiracje 30 stycznia 2014 at 11:40

    wygląda obłędnie 🙂

  • Reply Kamson.pl 31 stycznia 2014 at 20:20

    Wygląda naprawdę cudownie!! Jeszcze nigdy nie widziałem tak pięknego ciasta. Złoty medal masz ode mnie !!

  • Reply luciad 21 lutego 2014 at 16:06

    Pychota! Wiem, bo zrobiłam. Z tym że zamiast adwokata dałam likier kawowy, a oprócz mąki pszennej dałam trochę żytniej (niewielką ilość), a cukru nieco mniej, i piekłam 50 min. Dzięki za super przepis.

    • Reply pees 21 lutego 2014 at 16:22

      ooo:) dzięki za wiadomość:) cieszę się że ciasto smakowało! Sama pewnie spróbuję z mąką żytnią i mniejszą ilością cukru:)

  • Reply Marcin 17 września 2014 at 20:17

    Jezusie słodki a nietuczący, chcę spróbować tego ciasta! <3

    • Reply pees 18 września 2014 at 13:41

      jak dobrze zabajerujesz to może CI upiekę 🙂

    Zostaw komentarz