Słodkości

Ciasto z czereśniami (przepis na clafoutis)

28 czerwca 2013

Przepyszne, mocno słodkie za sprawą owoców.
Ciasto z czereśniami.


Clafoutis to specyficzny deser- zakalcowaty, ale nie gumowaty.
Idealnie smakuje, gdy jest jeszcze ciepły, chociaż po nocy spędzonej w lodówce
jest równie pyszny:)
Ja dałam dużo wydrylowanych czereśni,
świetnie sprawdzą się także wiśnie.

Korzystajcie póki można z tych pysznych owoców, jakimi są czereśnie.
Ja je uwielbiam, tak jak do wiśni sympatią nie pałam, 
tak czereśnie podbijają moje serce i żołądek co roku:)
Czy to ciasto, koktajl czy przekąska sama w sobie…
Słodkie, lekkie, o pięknej barwie.
Cudowne!

Inspiracja: “Łatwa kuchnia francuska”, Raymond Blanc.

Składniki:

  • 400g wydrylowanych czereśni
  • 2 łyżki cukru do zasypania czereśni
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 150ml śmietany 18% (w kartoniku)
  • 150ml mleka
  • 75g masła

Wydrylowane wiśnie zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy, aby puściły sok na ok. 1 godzinę.
Mąkę, sól, jajka i cukier mieszamy trzepaczką, dodajemy mleko i śmietankę. W rondelku roztapiamy masło, gdy trochę ostygnie dodajemy je do ciasta i mieszamy.
Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wrzucamy czereśnie (wraz z sokiem, który puściły).
Pieczemy ok. 30 minut w 180stopniach.
Ciasto z czereśniami ma się lekko zarumienić, a patyczek wbity w środek ma być czysty.
Clafoutis posypujemy cukrem pudrem, podajemy jeszcze ciepłe.

                                                                          Szał, co?:)

Przeczytaj również

14 komentarzy

  • Reply pastawithapplepie.blogspot.com 28 czerwca 2013 at 08:40

    BAJECZNE !!

  • Reply Nemi 28 czerwca 2013 at 09:46

    Cudowne!

  • Reply Anonymous 28 czerwca 2013 at 13:44

    Obłędne zdjęcia!!

  • Reply What's Baking?? 29 czerwca 2013 at 12:43

    Absolutely divine! Very tempting!

  • Reply kama. 29 czerwca 2013 at 18:39

    czy zamiast cukru trzcinowego można dać normalny? 😉
    właśnie trafiłam na twojego bloga i już mi się podoba!

    • Reply pees 29 czerwca 2013 at 18:40

      oczywiście!:)
      ja daję trzcinowy bo innego nie kupuję, ale z białym też na pewno wyjdzie.

  • Reply kama. 29 czerwca 2013 at 19:24

    a jeszcze spytam na jak dużej brytfance robisz to ciasto? 🙂

    • Reply pees 29 czerwca 2013 at 20:42

      możesz upiec albo w małej (będzie wysokie) albo w dużej, jak ja i wtedy Twoje ciasto będzie płaskie:)
      jutro napiszę dokładne wymiary:)

    • Reply kama. 30 czerwca 2013 at 11:38

      dziękuje bardzo!:)

    • Reply pees 30 czerwca 2013 at 17:22

      40×24 cm 🙂 taka duża blaszka:)

  • Reply Anonymous 30 czerwca 2013 at 11:12

    Parę dni temu poznałam ten blog i już wiem, że zagoszczę tu na dłużej 🙂 Mamy już 1 pytanie 🙂 czy do tego ciasta nadają się truskawki? Myślę o wymieszaniu owoców bo niestety nie mam odpowiedniej ilości czereśni a chętnie bym je przetestowała bo wygląda smakowicie 🙂

    • Reply pees 30 czerwca 2013 at 17:20

      myślę, że bez problemu możesz zmieszać owoce:) odszypułkuj truskawki i już, nie musisz ich przekrawać na pół.

    • Reply pees 30 czerwca 2013 at 17:21

      ach, no i mi miło mi ogromnie:)

  • Reply Domi w kuchni 1 lipca 2013 at 16:16

    Za clafoutis zabieram się już chyba z rok, odkąd zobaczyłam je w australijskim Master Chefie i jakoś zebrać się nie mogę, a Twoje wygląda tak cudownie 🙂

  • Zostaw komentarz