Słodkości

Ciasto z czereśniami

13 czerwca 2015

ciasto z czereśniami (1 of 1)-2

Ciasto z czereśniami jest kwintesencją czerwca. Małe, czerwone i słodkie owoce zanurzone w puszystym cieście. Pasuje do mrożonej kawy czy herbaty, a i z kompotem z truskawek się nie pokłóci.

Przepis jest prosty, możecie go wykorzystać do upieczenia muffinek z owocami. Zamiast czereśni dobrze sprawdzą się wiśnie, rabarbar i truskawki.
Jeśli wolicie wypieki na maślance to zamiast jogurtu greckiego postawcie na nią.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 garści czereśni
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • proszek do pieczeni
  • soda oczyszczona

Jajka mieszamy z jogurtem oraz mlekiem, dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Wszystkie składniki łączymy razem, czereśnie myjemy, usuwamy z nich pestki i dodajemy do ciasta. Ciasto nakładamy do formy (ja skorzystałam z silikonowej więc nie musiałam jej dodatkowo natłuszczać). Pieczemy ok. 35-45 minut w 180 stopniach.

Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.

ciasto z czereśniami (1 of 1)-3 ciasto z czereśniami (1 of 1)-6

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz