Pyszne ciasto ucierane,
z kwaskowatym rabarbarem, pod pierzynką ze słodkiej bezy:)
Idealnie na ciepłe dni, na spotkanie z przyjaciółką.
Nie jest to ciasto ciężkie, mdłe,
ma wyrazisty smak i nie może się nie udać!
Bardzo lubię takie proste ciasta z rabarbarem czy innymi owocami,
wystarczy do nich mikser czy łyżka i już!
Często korzystam z prostych przepisów na ciasta ucierane,
bo odchodząc od serników, tart z kremami i tortów to takie ciasta z owocami
są niezastąpione do kubka herbaty.
Składniki na dużą blachę:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru + 0.5 szklanki do białek
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki wiórek kokosowych
- szczypta soli
- dodatkowo: 300-400g ulubionych owoców (u mnie rabarbar)
Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę, dosypujemy cukier i sól. 3 jajka rozbijamy i oddzielamy od siebie żółtko i białko.
Do maślanej masy dodajemy 3 żółtka i 2 jajka. Miksujemy. Dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
3 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do nich 0.5 szklanki cukru. Pianę delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, wylewamy na ciasto i podpiekamy na złoty kolor ok. 20-30 minut.
1 komentarz
Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂