Słodkości

Ciasto z rabarbarem (ucierane z owocami)

28 lipca 2013

Pyszne ciasto ucierane,
z kwaskowatym rabarbarem, pod pierzynką ze słodkiej bezy:)
Idealnie na ciepłe dni, na spotkanie z przyjaciółką.
Nie jest to ciasto ciężkie, mdłe,
ma wyrazisty smak i nie może się nie udać!

Bardzo lubię takie proste ciasta z rabarbarem czy innymi owocami,
wystarczy do nich mikser czy łyżka i już!
Często korzystam z prostych przepisów na ciasta ucierane,
bo odchodząc od serników, tart z kremami i tortów to takie ciasta z owocami
są niezastąpione do kubka herbaty.

Składniki na dużą blachę:

  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru + 0.5 szklanki do białek
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 300-400g ulubionych owoców (u mnie rabarbar)

Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę, dosypujemy cukier i sól. 3 jajka rozbijamy i oddzielamy od siebie żółtko i białko.
Do maślanej masy dodajemy 3 żółtka i 2 jajka. Miksujemy. Dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Blachę wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
3 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do nich 0.5 szklanki cukru. Pianę delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi, wylewamy na ciasto i podpiekamy na złoty kolor ok. 20-30 minut.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Kamciss 29 lipca 2013 at 10:17

    Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂

  • Zostaw komentarz