Kuchnia polska

Cienkie ciasto na pizzę- domowa pizza

9 kwietnia 2013

Uwielbiam pizzę.
Mogę być na diecie, mogę nie jeść słodyczy,
ale pizzę zjeść czasami muszę.
Raz w miesiącu najpewniej :>

Wolicie cienkie ciasto na pizzę czy grube?
Przyznać się!:>

Według mnie…

Najlepsza jest taka na cienkim cieście:)
Domowa pizza to prawdziwy skarb, i jest dużo tańsza od takiej zamówionej:)
Wiemy co jemy- składniki są nam znane i ze sprawdzonego źródła.

Składniki na cienkie ciasto:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (możecie użyć pszennej)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • ok. 100-150ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Do miski z mąką rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i polewamy 2 łyżkami ciepłej wody, obsypujemy mąką i odstawiamy na 20 minut (aż zaczną pracować). Po tym czasie dodajemy sól, oregano, oliwę i resztę wody, wyrabiamy dobrze ciasto i odstawiamy na ok. 1-1.5 godziny.


Tak naprawdę to ciasto z mąki pełnoziarnistej nie urośnie Wam za bardzo, ani się nie napuszy. Jednak trochę musi poleżeć, żeby drożdże popracowały.

Gdy ciasto będzie gotowe należy rozwałkować je na cienki placek (ok. 1cm), boki zawijamy do środka. Na wierzchu rozprowadzamy sos, posypujemy go startym żółtym serem i układamy ulubione dodatki.

Blachę z domową pizzą wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, pieczemy w temp. 180 stopni.

Dodatki do pizzy:

  • 1/2 świeżego pomidora
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 pieczarki
  • 1/2 sera pleśniowego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1/2 cebuli
  • 20g startego sera żółtego
  • sos pomidorowy: 1/2 pomidorów z puszki, oregano, bazylia, sól, pieprz

Pieczarki kroimy w plastry, podduszamy na patelni, aby wyparowała z nich woda.
Pomidora kroimy w plastry, ser pleśniowy również. Cebulę cienko piórkujemy.

Pomidory podgrzewamy w garnuszku, dodajemy suszone zioła, pieprz i sól- miksujemy.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 10 kwietnia 2013 at 04:35

    Pysznie! Właśnie wczoraj dostałam kamień do pieczenia pizzy więc teraz tylko myślę co z nim zrobię..:)

  • Reply przecinkowa 10 kwietnia 2013 at 06:40

    Super smakowicie wygląda! polecam właśnie kamień do pizzy – o wiele lepsza wychodzi niż ‚z blachy” 😉

  • Reply kuchenny bałagan 10 kwietnia 2013 at 08:26

    Domowa pizza najlepsza, pełnoziarnistej jeszcze nie robiłam.

  • Reply Marta 10 kwietnia 2013 at 14:33

    Kiedyś tylko gruba, dziś już wyłącznie na cieniutkim cieście, z dużą ilością domowego sosu pomidorowego, warzyw i koniecznie podana z rukolą 🙂
    Mam dokładnie takie samo zdanie na temat domowej pizzy. Własnoręcznie zrobiona pizza jest nie tylko smaczniejsza i zdrowsza, ale i tańsza!

  • Reply asia_2105 10 kwietnia 2013 at 15:39

    na cienkim najlepsza, do tego domowa mmmniami! 🙂

  • Zostaw komentarz