Jedzenie, Słodkości

Cinnamon rolls – bułki z cynamonem

12 lutego 2020

Cinnamon rolls – bułki z cynamonem domowej roboty to zupełnie nowa jakość! Ja wiem, że sklepowe, napakowane cukrem i czasem jeszcze polane lukrem są pyszne, owszem. Ale bułeczki drożdżowe przygotowane w domu, polane kremową polewą przygotowaną z mascarpone to jest inny poziom przyjemności!

Dla fanów domowych wypieków, dla fanów drożdżówek, cynamonu i masła. Dla osób, które kochają piec i dla tych, którzy boją się odliczania składników na zaczyn. Przepis prosty, wypiek fantastyczny. Potrzebna jest Wam cierpliwość, aromatyczny, dobrej jakości cynamon i podstawowe przepisy na drożdżowe bułki.

Z podanego przepisu wychodzi 15 sztuk cinnamon rolls. Bułki z cynamonem po upieczeniu i ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku/folii nawet do 5 dni – ważne, żeby były w lekko chłodnym miejscu. Możecie też je podgrzać przed podaniem.

Składniki na bułki z cynamonem:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 8 g drożdży instant
  • 70 gr roztopionego masła

Składniki na nadzienie:

  • 5 łyżek cynamonu
  • 75 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • dodatkowo do polewy: 2 łyżki mascarpone, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 2-3 łyżki cukru pudru – do smaku

Suche drożdże mieszamy z mąką w misce – dodajemy ciepłe mleko, jajko, cukier, sól, najlepiej do mieszania użyć miksera z hakiem do wyrabiania ciasta – dolewamy też ostudzone, roztopione masło. Najlepiej poświęcić na to ok. 10-15 minut, tak aby ciasto było jednolite, sprężyste. Po tym czasie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

W tym czasie w misce rozcieramy składniki na nadzienie: masło, cukier i cynamon.

Ciasto po wyrośnięciu jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy delikatnie podsypując mąką jeśli to potrzebne. Kwadrat o bokach ok. 30 cm. Przygotowane ciasto smarujemy obficie przygotowaną masą cynamonową – możecie zostawić mały margines wzdłuż jednego boku tak, aby podczas zwijania rolady farsz nie wyleciał. Ciasto zawijamy w roladę i kroimy na ok. 2-3 cm plastry. Układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach – ciasto potrzebuje miejsca, bo jeszcze urośnie. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Przed włożeniem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika bułki z cynamonem smarujemy mlekiem.

Pieczemy do zrumienienia, ok. 35 minut. Gdy cinnamon rolls lekko ostygną smarujemy je przygotowaną polewą – mascarpone blendujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz