Na wynos, Przepisy, Śniadania

Croque Madame – przepis na kanapkę na ciepło

12 stycznia 2018

Croque Madame – przepis na kanapkę na ciepło z beszamelem, szynką, grubym plastrem sera oraz musztardą francuską. Idealnie kruche pieczywo (u mnie chleb na zakwasie, jednak częściej używa się chleba tostowego), roztopiony, ciągnący się ser, nadająca pikantności musztarda i beszamel, którego jestem wierną wyznawczynią. Te wszystkie elementy składają się na pyszną kanapkę, która podbije Wasze serca.

Croque z francuskiego oznacza „gryźć”, „chrupać” – to dlatego, że te kanapki są przeważnie zapiekane i przy każdym kęsie słychać chrupanie spieczonego chleba. We Francji jada się Croque Madame oraz Monsieur – ja podałam wersję Madame – z jajkiem na wierzchu. W niektórych rejonach Francji kanapkę namacza się wcześniej w rozbełtanym jajku, ja przygotowałam ją tak, jak kiedyś jadłam w Paryżu – chleb posmarowany masłem, podsmażony/zapieczony i podany z jajkiem sadzonym.

Część kanapek przygotowałam z wysmażonym boczkiem zamiast szynki – spróbujcie i tej wersji!

Jeśli szukacie pomysłu na jutrzejsze leniwe śniadanie to ten przepis po prostu musicie wypróbować! Wiem, że tylko szaleńcy wstają o 9 rano w sobotę i gotują beszamel, ale tak. Nazwijcie mnie szaleńcem, który kocha leniwe i pyszne śniadania. Kanapka nasyci Was na długie godziny, możecie też z powodzeniem zjeść ją na zimno, ale pysznie smakuje jeszcze gorąca.

Składniki na kanapki:

  • 4 kromki pieczywa (tostowe/na zakwasie)
  • szynka/plastry wysmażonego boczku
  • ser żółty
  • musztarda francuska (z gorczycą)
  • masło
  • jajka
  • sos beszamelowy (przepis poniżej)

 

  • Składniki na sos beszamelowy:
  • 1 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 50g startego żółtego sera
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Masło łączymy z mlekiem, podgrzewamy, gdy zacznie się gotować dodajemy żółty ser oraz przesiewamy mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku.

Jak już sos jest gotowy proponuję zająć się kanapkami. Pieczywo posmarujcie masłem – jedną kanapkę z jednej strony smarujemy musztardą francuską, na wierzchu układamy szynkę/boczek, na drugiej kanapce rozsmarowujemy sos beszamelowy, na to kładziemy plaster sera. Kanapki składamy razem – zapiekamy je w piekarniku ok. 7 minut w 180 stopniach lub smażymy na suchej i rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiano (aż roztopi się ser). Na patelni smażymy jajka sadzone, doprawione do smaku solą. Podajemy kanapkę na ciepło.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz