Croque Madame – przepis na kanapkę na ciepło z beszamelem, szynką, grubym plastrem sera oraz musztardą francuską. Idealnie kruche pieczywo (u mnie chleb na zakwasie, jednak częściej używa się chleba tostowego), roztopiony, ciągnący się ser, nadająca pikantności musztarda i beszamel, którego jestem wierną wyznawczynią. Te wszystkie elementy składają się na pyszną kanapkę, która podbije Wasze serca.
Croque z francuskiego oznacza “gryźć”, “chrupać” – to dlatego, że te kanapki są przeważnie zapiekane i przy każdym kęsie słychać chrupanie spieczonego chleba. We Francji jada się Croque Madame oraz Monsieur – ja podałam wersję Madame – z jajkiem na wierzchu. W niektórych rejonach Francji kanapkę namacza się wcześniej w rozbełtanym jajku, ja przygotowałam ją tak, jak kiedyś jadłam w Paryżu – chleb posmarowany masłem, podsmażony/zapieczony i podany z jajkiem sadzonym.
Część kanapek przygotowałam z wysmażonym boczkiem zamiast szynki – spróbujcie i tej wersji!
Jeśli szukacie pomysłu na jutrzejsze leniwe śniadanie to ten przepis po prostu musicie wypróbować! Wiem, że tylko szaleńcy wstają o 9 rano w sobotę i gotują beszamel, ale tak. Nazwijcie mnie szaleńcem, który kocha leniwe i pyszne śniadania. Kanapka nasyci Was na długie godziny, możecie też z powodzeniem zjeść ją na zimno, ale pysznie smakuje jeszcze gorąca.
Składniki na kanapki:
- 4 kromki pieczywa (tostowe/na zakwasie)
- szynka/plastry wysmażonego boczku
- ser żółty
- musztarda francuska (z gorczycą)
- masło
- jajka
- sos beszamelowy (przepis poniżej)
- Składniki na sos beszamelowy:
- 1 łyżki masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 50g startego żółtego sera
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak już sos jest gotowy proponuję zająć się kanapkami. Pieczywo posmarujcie masłem – jedną kanapkę z jednej strony smarujemy musztardą francuską, na wierzchu układamy szynkę/boczek, na drugiej kanapce rozsmarowujemy sos beszamelowy, na to kładziemy plaster sera. Kanapki składamy razem – zapiekamy je w piekarniku ok. 7 minut w 180 stopniach lub smażymy na suchej i rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiano (aż roztopi się ser). Na patelni smażymy jajka sadzone, doprawione do smaku solą. Podajemy kanapkę na ciepło.
Brak komentarzy