Słodkości

Czekoladowa Pavlova (tort pawłowej)

29 maja 2012

Dzień Matki to również moje imieniny,
z tej okazji upiekłam czekoladowe bezy,
i zrobiłam mini torcik (w sam raz dla 4 osób!).


Dodatek kakao sprawia,
że bezy zupełnie inaczej się zachowują!
Czekałam jak głupia przed piekarnikiem
dodając co chwilę kolejnej 5 minut, bo bezy w ogóle nie pękały.
Po godzinie powiedziałam DOŚĆ 
i wyłączyłam piekarnik,
dobrze zrobiłam, bo bezy były idealnie upieczone!:)

 
Przepis Nigelli „Chocolate Raspberry Pavlova”

Składniki na czekoladową pavlovą:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy dalej dodając kakao oraz ocet.
Masę nakładamy na papier do pieczenia – możemy rozsmarować na 3 średnie blaty (jak ja to zrobiłam) bądź inaczej (mi została jeszcze beza więc upiekłam potem małe beziki).
Wstawiamy do rozgrzanego do 180stopni piekarnika, następnie po 7minutach skręcamy temperaturę do 140-150 stopni i pieczemy 1godzinę (w przypadku małych bez czas powinien być krótszy- ok. 45minut).

Do dekoracji użyłam śmietany kremówki oraz truskawek, kiwi i mandarynek. MNIAM!

A tu jeszcze zbliżenie, żeby narobić Wam smaku!:)

Przeczytaj również

11 komentarzy

  • Reply Madzialena 30 maja 2012 at 04:07

    Jeju, jaki piękny! Jestem pod wrażeniem!
    Chętnie bym zjadła kawałeczek 🙂

  • Reply Karolka 30 maja 2012 at 05:26

    oj narobiłaś smaku…:))

  • Reply Kamila 30 maja 2012 at 06:47

    Najlepszego! Pysznie!

  • Reply mojetworyprzetwory 30 maja 2012 at 07:37

    Ale to musiało być słodziutkie;)

  • Reply Paulina 30 maja 2012 at 07:56

    Sama słodycz 🙂

  • Reply Dusia 30 maja 2012 at 08:04

    yaaami!

  • Reply Agata 30 maja 2012 at 09:03

    Gdyby ten tort mógł gadać, zapewne słyszałabym go nawet tutaj *.*
    Toż to rozpusta w biały dzień!

  • Reply Kaś 30 maja 2012 at 10:34

    ale bogato ozdobiony – cudownie!

  • Reply Bon Appetit! 30 maja 2012 at 10:40

    PIĘKNY!Aż strach „ruszyć” taka kompozycję…nic tylko siedzieć, patrzeć i podziwiać 🙂

  • Reply slyvvia 30 maja 2012 at 17:24

    Cudowny deser 😀

  • Reply Szana 1 czerwca 2012 at 18:38

    tak jak wspomniałam na fejsie – przegięcie dokumentne 😀 ( pozytywnie oczywiście )
    pozdrawiam :*

  • Zostaw komentarz