Deser z truskawkami, który dla Was przygotowałam ma być dla Was inspiracją:) Możecie do jego przygotowania użyć brzoskwiń, nektarynek, malin. Zamiast jogurtu możecie użyć lodów cytrynowych czy sorbetu- możliwości jest wiele!:)
Mamy już czerwiec, przepisów pojawiało się niestety mało, ale i weekend majowy i operacja i różne wyjazdy tak się nałożyły, że miałam przymusową przerwę od gotowania i pieczenia. Dziś wracam do Was z lekkim przepisem, pomysłem na truskawki. Nie mogę jeść rzeczy ciężkich, smażonych itp. a jednocześnie nie mogę odmówić sobie słodkiego deseru więc postanowiłam pójść na łatwiznę:)
Tym przepisem chcę Wam pokazać, że nie zawsze trzeba piec ciasta, czasami wystarczy deser na zimno. <3
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie jogurtu greckiego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- skórka otarta z 1/2 limonki
- 1 łyżka soku z limonki
- 250g truskawek
- 2 łyżki cukru
- ciastka zbożowe (domowe lub ewentualnie kupne)
Jogurty mieszamy razem, dodajemy skórkę oraz sok z limonki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Truskawki myjemy, pozbawiamy je szypułek, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Ciastka kruszymy. Do wysokich pucharków lub szklaneczek nakładamy kolejno: truskawki, jogurt oraz ciastka.
Najlepiej deser z truskawkami wykończyć przed samym podaniem tak, aby ciastka się nie rozmoczyły i ciągle były chrupiące.
Podajemy schłodzone.
2 komentarze
pychA
Zapraszam serdecznie do mnie na nowa notkę,
tym razem będzie to stylizacja
http://iamemilia.blogspot.com/2014/06/na-lotnisku.html
Proste ale pyszne jak diabli. A nawet bardziej 🙂 Dobrze, że jest sezon na truskawki, to można takie cuda sobie przygotować.