Jedzenie

Eton Mess (beza z owocami)

24 lipca 2020

Eton Mess to pyszny deser z użyciem bezy i śmietany/mascarpone, z dodatkiem owoców tworzy kombinację smaków, o jakiej można marzyć. Krucha beza, delikatnie ubita śmietanka i sezonowe owoce – to nie mogło się nie udać. To tzw. bałagan z Eton – słodkość w pucharku, do przygotowania z kilku składników. Nie trzeba znać konkretnego przepisu -po prostu miesza się bitą śmietanę z pokruszoną bezą i owocami.

Składniki na bezy:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300g cukru drobnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno robotem/mikserem – następnie dodajemy do nich po 1 łyżce cukru na 1 minutę miksowania – beza musi być ubijana z cukrem wolno tak, aby zdążył się on rozpuścić. Po ok. 15 minutach miksowania beza powinna być lśniąca – dodajemy do niej sok z cytryny oraz skrobię. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Bezę wykładamy na papier do pieczenia – zostawiamy 2 cm odstępy. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 10-12 średnich bez. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, ale w momencie wstawienia blachy z bezą zmniejszamy temp. do 110 stopni i pieczemy tak bezę 2 godziny. Ja zostawiłam ją do ostygnięcia w piekarniku nie otwierając jej w ogóle. Tak upieczona beza powinna być wysuszona, mieć kruche boki, a w środku idealną piankę.

Składniki na Eton Mess:

  • domowe bezy
  • śmietana 36% MU!
  • sezonowe owoce
  • świeża mięta

Aby przygotować deser Eton Mess należy: warstwowo ułożyć w pucharku ubitą śmietanę 36% na sztywno, następnie pokruszyć na nią bezę oraz dodać owoce – czynność powtarzać tak długo, aż pucharek deserowy będzie zapełniony. Eton Mess dekorujemy miętą, przechowujemy w lodówce. Najlepiej jednak jest go przygotować przed samym podaniem – dzięki temu beza nadal będzie krucha, a nie zmięknie od dodatku kremu i owoców.

Ja do ubijania śmietany nie dodaję cukru, bo beza jest już sama w sobie super słodka, według mnie taki balans smaku pozwala zjeść jedną porcję bez większych wyrzutów sumienia. Smacznego!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz