Przekąski i przystawki

Faszerowane pieczarki

4 stycznia 2012
Cała armia nadzianych pieczarek!:)
Wróciliśmy do Łodzi.
Wypakowałam rzeczy, robię już drugie pranie.
Zaraz będę musiała znaleźć miejsce na wszystkie upominki od Mikołajów tych łódzkich i studzienickich:)
I czas wrócić do rzeczywistości, wziąć się za pisanie prac na uczelnie, za uzupełnianie dziennika praktyk.
Przyznam szczerze, że taaaak mi się nie chcę.
Mogłabym siedzieć w Perle Borów jeszcze spokojnie tydzień, chodzić na te masaże, do sauny.
I dostawać wszystko pod nos. Bez konieczności zmywania, przygotowywania, sprzątania.
 
Przede mną wypróbowanie palnika do creme brulle, zestawu do raclette i innych.
Jak się za to zabiorę, od razu dam Wam znać.
 
A teraz przedstawiam Wam całą armię pieczarek.
Uwierzcie na słowo, są pyszne. Po prostu. 

Muszę zacząć dodawać etykiety do przepisów!:)
Składniki:
  • 750 g dużych pieczarek
  • 2  duże cebule
  • natka pietruszki
  • 250 g sera startego na dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Pieczarki obieramy, wycinamy z nich nóżkę, którą kroimy w małe kawałki.
Cebulę należy zeszklić na patelni, dodać posiekane nóżki pieczarek, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić do smaku i wymieszać z poszatkowaną pietruszką.
Pieczarki układamy na papierze do pieczenia, łyżeczką nakładamy farsz, na wierzch kładziemy ser.
Pieczemy do zrumienienia się sera w 180°C.
 
Uwaga: Można także przygotować farsz mięsny (pierś z kurczaka pokrojona w małą kostkę, podsmażona razem z papryką i przyprawiona).
 
 
 

Przeczytaj również

16 komentarzy

  • Reply Dusia 4 stycznia 2012 at 17:42

    Świetna przystaweczka 🙂

  • Reply Dominika 4 stycznia 2012 at 17:44

    cóż za apetyczna armia! 🙂

  • Reply Praline 4 stycznia 2012 at 17:44

    Czyżby coś Cię zainspirowało? 😉

  • Reply noresay 4 stycznia 2012 at 17:52

    Uwielbiam pieczarki chyba w każdej postaci… A już na pewno te zapiekane z cebulką i serem, pyszności 🙂

  • Reply pees 4 stycznia 2012 at 18:08

    Praline, no właśnie nie! Przecież jak zobaczyłam wpis u Ciebie napisałam, że akurat i ja zrobiłam 😀
    w tym samym czasie;)

  • Reply Siaśka 4 stycznia 2012 at 18:28

    😀 pyszne! uwielbiam pieczarki

  • Reply maruch 4 stycznia 2012 at 18:51

    lubie pieczary, oł je.

  • Reply Aurora 4 stycznia 2012 at 19:10

    Więc nie muszę myśleć nad jutrzejszym obiadem 😀

  • Reply Avelina 4 stycznia 2012 at 20:05

    Fajna jest przekąska z faszerowanych pieczarek, lubię je robić na kolację.

  • Reply shinju 4 stycznia 2012 at 20:13

    Faszerowane pieczarki są pycha 😀

  • Reply slyvvia 4 stycznia 2012 at 21:52

    Bardzo lubię takie pieczarki. Świetnie wyglądają 🙂

  • Reply ola 4 stycznia 2012 at 22:10

    Cieszą i oko i żołądek!

  • Reply Saratelka 4 stycznia 2012 at 22:29

    Bardzo apetycznie wyglądają po zapieczeniu! Jakoś tak kojarzą mi się z pizzą, mimo braku ciasta i pomidorowego sosu 😉

  • Reply Kaś 4 stycznia 2012 at 23:24

    oj wierzę na słowo, że są pyszne!

  • Reply Gosia 5 stycznia 2012 at 09:26

    robię identycznie ale dodaję chilli świeże lub w proszku jeśli akurat nie mam tego pierwszego ;p

  • Reply Anonymous 7 lutego 2012 at 13:43

    Są przepyszne.Wiem bo je jadłam…

  • Zostaw komentarz