Przekąski i przystawki

Frittata z burakami

31 marca 2015

frittata z burakami-2Frittaty to idealne posiłki dla osób będących na diecie. Mamy tu sporo białka, znikome ilości tluszczu – samo zdrowie 🙂 
Wykorzystałam połączenie znane i lubiane- mianowicie buraki i ser feta 🙂 Zamiast greckiego sera możecie użyć np. koziego 🙂 

Ja piekę frittaty wieczorem i rano zabieram na śniadanie do pracy 🙂 Zjadam ją z sosem jogurtowym i sałatką. Jest pożywna i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 3 buraki
  • 5 jajek
  • 250 g twarogu chudego
  • 50 g sera feta
  • sól, pieprz

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy na plastry. Jajka mieszamy z twarogiem, masę przelewamy do patelni/naczynia żaroodpornego, układamy buraki i kruszymy na wierzch fetę. Doprawiamy (uważajcie z solą, bo feta jest słona). Przed podaniem możemy skropić odrobiną oliwy z oliwek

frittata z burakami-4 frittata z burakami-3

 

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Karina 8 kwietnia 2015 at 22:25

    Wow, nie wiedziałam o istnieniu takiego dania. Z pewnością trzeba je przygotować, może zostanie w przyszłości ulubioną potrawą 🙂

  • Reply emem 9 kwietnia 2015 at 18:35

    3 buraki to stanowczo za dużo, ja zrobiłam z jednego i wyszło w sam raz 😉

    • Reply pees 10 kwietnia 2015 at 08:14

      To zależy od wielkości:) Grunt, że wyszło w sam raz dla CIebie,

    Zostaw komentarz