Galette z truskawkami jest nowością, co prawda jest na blogu w wersji z jeżynami (KLIK), jednak dziś pokazuję Wam zupełnie inne ciasto, trochę mniej plastyczne od tego z kaszki ryżowej. Truskawki puszczają całkiem sporo soku podczas pieczenia, jednak mimo wszystko ciasto ma kruchy spód i gdy ostygnie to powstaje nam pyszny gęsty sos, który możecie zebrać łyżką i nałożyć go na wierzch galette. Dobrze jest bardzo cienko rozwałkować ciasto tak, aby jego smak nie był przytłaczający w zderzeniu z truskawkami:)
Ten przepis jest wybawieniem dla tych, którzy np. nie mają formy do tarty lub niekoniecznie lubią starannie wylepiać dno i boki tortownicy. Ciasto może mieć nieregularny kształt, boki grubsze lub cieńsze- nie ma to znaczenia, nie wpływa to na smak:)
Inspiracja: KLIK
Składniki:
- 300g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 120g masła
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 350g truskawek
- dodatkowo: 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z mąki i masła zagniatamy ciasto, dodajemy wodę i mleko oraz cukier. Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w plastry. Ciasto rozwałkowujemy cienko na duży okrąg, na środek wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz truskawki. Boki ciasta zawijamy do środka tak, aby częściowo przykryły owoce. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
1 komentarz
Jest po prostu idealna! 😉