Sosy i dodatki

Gnocchi

9 lipca 2014

10545033_10202183571539943_2130466019_n Gnocchi w restauracji Dziurka od klucza

Gnocchi to kluski, zwyczajne, proste w przygotowaniu i przepyszne włoskie kluski. My w Polsce mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Podają je z różnymi sosami, dodatkami w postaci warzyw czy szynek a także zwyczajnie: z parmezanem i oliwą.

Najbardziej zasmakowały mi gnocchi zjedzone w warszawskiej Dziurce od Klucza (cukinia, szynka parmeńska, suszone pomidory, serek kozi, tymianek i czosnek, cena 32 zł). Owszem, były genialne. Tak bardzo mi zasmakowały, że postanowiłam skorzystać z przepisu Marcina z bloga Jaja w kuchni i przygotować gnocchi w domu.

Póki co zjedzcie je z parmezanem i oliwą, a już niedługo zajrzyjcie po dwa smakowite przepisy z włoskimi kluskami w roli głównej!

Składniki na duuużo gnocchi:

  • 1kg mącznych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • ok. 250g mąki pszennej (ja użyłam 150g mąki typu 0.0)
  • sól, pieprz

DSC_3047Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Możecie ugotować je w mundurkach a następnie obrać, lub ugotować je już obrane. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, ewentualnie możemy je bardzo mocno rozgnieść widelcem. Następnie je studzimy. Dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.

DSC_3048Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto.

DSC_3050Pamiętajcie, że jeśli ciasto jest zbyt klejące należy je podsypywać mąką, nie bójcie się tego- jeśli gnocchi będą miały za mało mąki rozlecą się Wam w trakcie gotowania i podsmażania!

DSC_3051Ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy.

DSC_3052Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki- ja odcinałam je nożem.

DSC_3053Następnie w dłoniach formujemy kuleczki.

DSC_3056Widelec obsypujemy mąką i dociskamy tak, aby na kluskach utworzył się wzorek.

10531147_10202183567979854_1445774446_n

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy do niej gnocchi i w momencie kiedy zaczną wypływać na powierzchnię wody możemy je wyjąć.

DSC_3060Ugotowane gnocchi podajemy z ulubionymi sosami, pesto lub innymi dodatkami.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz