Gnocchi w restauracji Dziurka od klucza
Gnocchi to kluski, zwyczajne, proste w przygotowaniu i przepyszne włoskie kluski. My w Polsce mamy kopytka, Włosi zajadają się gnocchi. Podają je z różnymi sosami, dodatkami w postaci warzyw czy szynek a także zwyczajnie: z parmezanem i oliwą.
Najbardziej zasmakowały mi gnocchi zjedzone w warszawskiej Dziurce od Klucza (cukinia, szynka parmeńska, suszone pomidory, serek kozi, tymianek i czosnek, cena 32 zł). Owszem, były genialne. Tak bardzo mi zasmakowały, że postanowiłam skorzystać z przepisu Marcina z bloga Jaja w kuchni i przygotować gnocchi w domu.
Póki co zjedzcie je z parmezanem i oliwą, a już niedługo zajrzyjcie po dwa smakowite przepisy z włoskimi kluskami w roli głównej!
Składniki na duuużo gnocchi:
- 1kg mącznych ziemniaków
- 2 żółtka
- ok. 250g mąki pszennej (ja użyłam 150g mąki typu 0.0)
- sól, pieprz
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Możecie ugotować je w mundurkach a następnie obrać, lub ugotować je już obrane. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, ewentualnie możemy je bardzo mocno rozgnieść widelcem. Następnie je studzimy. Dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.
Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto.
Pamiętajcie, że jeśli ciasto jest zbyt klejące należy je podsypywać mąką, nie bójcie się tego- jeśli gnocchi będą miały za mało mąki rozlecą się Wam w trakcie gotowania i podsmażania!
Ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki- ja odcinałam je nożem.
Następnie w dłoniach formujemy kuleczki.
Widelec obsypujemy mąką i dociskamy tak, aby na kluskach utworzył się wzorek.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy do niej gnocchi i w momencie kiedy zaczną wypływać na powierzchnię wody możemy je wyjąć.
Ugotowane gnocchi podajemy z ulubionymi sosami, pesto lub innymi dodatkami.
Brak komentarzy