Uwielbiam gołąbki,
to jeden z moich ulubionych obiadów.
Zawsze robię dużą porcję, by potem mieć co pomrozić.
To tradycyjny przepis, taki, jaki robi się u mnie w domu od zawsze.
Z porcji, którą ja przygotowałam wyszło 14 sztuk.
Nigdy nie zagęszczam sosów,
w przypadku gołąbków przez długi czas gotowania sos się redukuje:)
Składniki na gołąbki:
- 800-850g mięsa mielonego wieprzowego (może być także 1/2 wołowego)
- 2 woreczki ryżu
- główka kapusty
- 1 jajko
- sól, pieprz
- odrobina chili
Kapustę umieszczamy w garnku pełnym wody i gotujemy, aż jej liście zmiękną i będzie je łatwo zdjąć- nie przerywając ich przy tym.
Ryż gotujemy tylko chwilę. Mięso mielone przyprawiamy, dodajemy ryż, jajko
i wszystko dobrze łączymy.
Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, formujemy go delikatnie (może być kwadrat, prostokąt), zwijamy liście- bokami do środka i rolujemy.
Duży garnek wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty i kładziemy na nie gołąbki.
Zalewamy wodą bądź sosem pomidorowym. Gotujemy ok. 40 minut pod przykryciem.
Składniki na sos pomidorowy:
- 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 1.5 szklanki bulionu (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie)
- sól, pieprz
Koncentrat mieszamy z bulionem, doprawiamy i zalewamy nim gołąbki- sos powinien sięgać do połowy wysokości gołąbków.
Gołąbki możemy zamrozić, a sos przechować 2-3 dni w lodówce.
6 komentarzy
bo kto gołąbków nie lubi?
pycha!
absolutnie uwielbiam!:)
Właśnie dzisiaj myślałam o gołąbkach i chyba zrobię 🙂
OMG!!! najlepsze zdecydownaie 🙂 🙂 ale ja lubie gotowane w wodzie a sosem polane .. a najsmaczniejsze jeszcze jak s anie dogotawne ..twardawa kapusta – rozkosz;)
ja tez mysle juz o golabkach pare dni tez musze zrobic:)
golabki jak pierogi nigdy sie nie znudza:)
pozdrawiam
Przepadam za tradycyjnymi gołąbkami :). Twoje takie właśnie są! Też nie zagęszczam sosu, a często jem je po prostu w sosie własnym 🙂
Miłego weekendu!
Najlepsze te od mamy lub z jej przepisu:)