To już trzecia propozycja gulaszu na blogu:)
Pamiętacie poprzednie? Tutaj wołowy numer jeden KLIK , a tu numer dwa KLIK.
Tym razem przygotowałam gulasz wieprzowy, z łopatki.
Jest naprawdę pyszny!
Chyba jest lepszy od wołowego,
przygotowuje się go znacznie krócej,
mięso jest równie smaczne, no i tańsze.
Z dodatkiem suszonych grzybów, marchewki.
Do kaszy pasuje wyśmienicie:) Podajcie też ogórki!:)
Składniki na gulasz wieprzowy:
- 500g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 30g suszonych grzybów
- 500ml wody
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, chili
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/2 szklanki wody
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i czekamy ok. 1 godziny aż się namoczą.
Mięso wieprzowe podsmażamy na patelni do zrumienienia, dodajemy 1/2 szklanki wody.
Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnę, na której podsmażaliśmy mięso, dodajemy pokrojoną i posiekaną marchewkę. Mięso wieprzowe przekładamy do garnka, dorzucamy do niego cebulę, marchew, suszone grzyby i zalewamy wodą (oczywiście sos, który został na patelni również przelewamy do garnka). Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy wszystko do miękkości mięsa- ok. 1-1.5 godziny.
Na sam koniec duszenia dodajemy sól, pieprz i ew. chili. Sos możemy również podlać wodą- jeśli wyjdzie go za mało lub zagęścić mąką ziemniaczaną, którą wlewamy wraz z 1/2 szklanki wody do gotującego się gulaszu. Dusimy jeszcze parę chwil, mieszając.
Podajemy z kaszą.
2 komentarze
Wygląda pysznie, uwielbiam takie obiadki 🙂
Gulasz wlasnie powoli dochodzi na kuchence. Dzieki za swietna inspiracje na niedzielny obiadek!