Dziś mam dla Was gulasz z karkówki. Dobrze wiecie, że gulasze często goszczą u mnie na stole. To pożywne posiłki, których przygotowanie jest niedrogie. Świetnie pasują do kaszy czy ziemniaków. Małe dzieci kochają je za aksamitny sos, a faceci za duże kawałki mięsa. Ja najbardziej gulasze lubię za ich głębie smaku:)
Składniki na 4 porcje:
- 500g karkówki
- 300g pieczarek
- 3 duże marchwie
- 3 cebule
- 500ml wody + 200ml
- sól, pieprz
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu kolorowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 100ml wody
Mięso kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni (bez dodatku tłuszczu) do zarumienienia (aż tłuszcz z mięsa się wytopi). Cebulę siekamy (nie musi być drobno- rozpadnie się podczas gotowania), dorzucamy do mięsa i gdy się zeszkli zalewamy wszystko wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz kolorowy pieprz. Dusimy mięso ok. 45 minut, po tym czasie dodajemy obraną i posiekaną w plastry marchewkę oraz obrane i posiekane pieczarki. Możemy dolać 200ml wody (niecałą szklankę), dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny. Po tym czasie gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy też mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy gulasz do wrzenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: u mnie z kaszą.
4 komentarze
Pychota!
pychotka
Zrobiłem
Przeeeeeeepyszny 🙂
Cudownie! 🙂 Pochwal się zdjęciem na Facebooku lub Instagramie i koniecznie oznacz 🙂