Kuchnia polska

Gulasz z łopatki

24 marca 2015

gulasz z łopatki-3Gulasz z łopatki, który przygotowałam wyszedł bardzo smaczny. Mięso dusiłam tak długo, że praktycznie rozpadało się ono w momencie zanurzenia w nim widelca. Początkowo bałam się dodatku pora, miałam nadzieję, że rozpuści się on tak, jak w zwyczaju ma cebula. Nie ukrywam – wina była spora ilość i jego smak był mocno wyczuwalny 🙂 Nie wiem jak Wam, ale mi to bardzo pasowało.

Koniecznie zerknijcie na inne przepisy:

Składniki:

  • 1 kg łopatki
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 szklanki wody ew. wywaru z warzyw
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 plaska łyżka papryki czerwonej.

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy wszystko. Następnie przekładamy składniki do garnka, dodajemy por, zalewamy całość wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem ok. 1 -2 godzin, dolewamy wino, mieszamy dokładnie, dodajemy paprykę która poprawi smak i kolor potrawy. Gotujemy ok. 15 minut bez przykrywki tak, aby wino odparowało. Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ja nie dodawałam do sosu ani mąki, ani śmietany – por oraz cebula rozpuściły się na tyle, że stworzyły sos, którego intensywny smak bardzo mi odpowiadał.

gulasz z łopatki-6 gulasz z łopatki-7

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz