Przepadam za wszelkimi gulaszami.
Gulasz z szynki, z łopatki czy innych mięs jest świetnym, tanim rozwiązaniem.
Taki obiad jest bardzo praktyczny- każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy mięso, warzywa, pyszny sos. Ja przepadam za gulaszem z łopatki, podanym z kaszą. Czemu by nie podać go z pampuchami?:)
Przepis na nie jest już na blogu: KLIK. Jak zrobić gulasz? Znajdziecie tu zdjęcia obrazujące poszczególne etapy przygotowania tego smacznego dania.
Składniki na 5 porcji:
- 500g szynki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 5 suszonych grzybów
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki śmietany 30%
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w półksiężyce, resztę warzyw oraz mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nie mięso.
Mięso musi się podsmażać ok. 10 minut- ma być miejscami zarumienione, nie może być tylko ścięte.
Gdy mięso będzie zarumienione dorzucamy do niego cebulę i podsmażamy chwilę, aż będzie ona szklista. Cały czas mieszając, żeby nic nie przywarło do dna naczynia.
Następnie mięso zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy wszystko ok. 30 minut. Dolewamy szklankę wody, dodajemy resztę warzyw i trzymamy na ogniu kolejne 30-40 minut. Mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po tym czasie należy spróbować mięsa- powinno być kruche i miękkie. Jeśli jest twarde musimy je dusić dłużej. Ziemniaki i cebula powinny się rozpaść i sprawić, że sos nie będzie płynny. Aby go bardziej zagęścić należy w kubeczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną ze śmietaną, dolewając kilka łyżek gorącego sosu z patelni- dzięki temu śmietana nie powinna się zważyć. Gdy mieszanina jest już dobrze rozmieszana wlewamy ją do mięsa i mieszamy wszystko drewnianą łyżka. Doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż sos zgęstnieje i podajemy.
3 komentarze
ale tu pyszności:) mniam mniam:)
oj… aleś mi smaka narobiła… dawno nie robiłam…
pozdrawiam i ciesze się że jesteś…
:o))
gulasz wyszedł bosko ;)) 5 + ;D