Kuchnia polska

Gulasz z szynki (jak zrobić gulasz)

4 września 2013

Przepadam za wszelkimi gulaszami.
Gulasz z szynki, z łopatki czy innych mięs jest świetnym, tanim rozwiązaniem.

Taki obiad jest bardzo praktyczny- każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy mięso, warzywa, pyszny sos. Ja przepadam za gulaszem z łopatki, podanym z kaszą. Czemu by nie podać go z pampuchami?:)

Przepis na nie jest już na blogu: KLIK. Jak zrobić gulasz? Znajdziecie tu zdjęcia obrazujące poszczególne etapy przygotowania tego smacznego dania.

Składniki na 5 porcji:

  • 500g szynki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 5 suszonych grzybów
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w półksiężyce, resztę warzyw oraz mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nie mięso.

 Mięso musi się podsmażać ok. 10 minut- ma być miejscami zarumienione, nie może być tylko ścięte.

Gdy mięso będzie zarumienione dorzucamy do niego cebulę i podsmażamy chwilę, aż będzie ona szklista. Cały czas mieszając, żeby nic nie przywarło do dna naczynia.

Następnie mięso zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy wszystko ok. 30 minut. Dolewamy szklankę wody, dodajemy resztę warzyw i trzymamy na ogniu kolejne 30-40 minut. Mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 Po tym czasie należy spróbować mięsa- powinno być kruche i miękkie. Jeśli jest twarde musimy je dusić dłużej. Ziemniaki i cebula powinny się rozpaść i sprawić, że sos nie będzie płynny. Aby go bardziej zagęścić należy w kubeczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną ze śmietaną, dolewając kilka łyżek gorącego sosu z patelni- dzięki temu śmietana nie powinna się zważyć. Gdy mieszanina jest już dobrze rozmieszana wlewamy ją do mięsa i mieszamy wszystko drewnianą łyżka. Doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż sos zgęstnieje i podajemy.

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply martawkuchni.blog.pl 4 września 2013 at 12:33

    ale tu pyszności:) mniam mniam:)

  • Reply Marrgo 5 września 2013 at 07:06

    oj… aleś mi smaka narobiła… dawno nie robiłam…
    pozdrawiam i ciesze się że jesteś…
    :o))

  • Reply Pola 12 września 2013 at 14:43

    gulasz wyszedł bosko ;)) 5 + ;D

  • Zostaw komentarz