Przekąski i przystawki, Przepisy

Hummus z suszonymi pomidorami

1 marca 2018

Jak świat duży i szeroki przepisów na hummus i dodatków do niego jest mnóstwo! Ja kocham miłością bezgraniczną hummus w wersji klasycznej – najlepiej z marchewkami i dobrym pieczywem – taką kolację mogłabym jeść codziennie, serio. Sekretem puszystego i aksamitnego hummusu jest niewątpliwie ciecierzyca, oliwa, tahini i dobry blender. Ciecierzycę najlepiej namaczać w domu przez noc i hummus przygotowywać kiedy już będzie miękka, jeśli jednak bardzo wam się śpieszy skorzystajcie z tej puszkowanej, ale odcedźcie ją i przepłuczcie. Ja obecnie przygotowując hummus nie korzystam z blendera ręcznego – mam wrażenie, że blender kielichowy lepiej się sprawdza i dokładniej miksuje ciecierzycę i ząbki czosnku, które nie zawsze dobrze rozcierałam ręcznie.

Hummus polecam podać z warzywami, dzięki temu, że jest lekko słony i ostry świetnie przełamuje słodycz marchwi i papryki. Spróbujcie i dajcie znać czy smakuje Wam hummus z suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 250g nasączonej ciecierzycy (sposób domowy lub z puszki)
  • 8 suszonych pomidorów (z zalewy)
  • 3 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tahini
  • wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • ew. 2-3 łyżki wody
  • sól, pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy aż masa będzie jednolita i kremowa. Hummus z suszonymi pomidorami powinien być wilgotny – jeśli Wasz jest za suchy dodajcie do niego wodę/ w ostateczności więcej oliwy. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz