Jak świat duży i szeroki przepisów na hummus i dodatków do niego jest mnóstwo! Ja kocham miłością bezgraniczną hummus w wersji klasycznej – najlepiej z marchewkami i dobrym pieczywem – taką kolację mogłabym jeść codziennie, serio. Sekretem puszystego i aksamitnego hummusu jest niewątpliwie ciecierzyca, oliwa, tahini i dobry blender. Ciecierzycę najlepiej namaczać w domu przez noc i hummus przygotowywać kiedy już będzie miękka, jeśli jednak bardzo wam się śpieszy skorzystajcie z tej puszkowanej, ale odcedźcie ją i przepłuczcie. Ja obecnie przygotowując hummus nie korzystam z blendera ręcznego – mam wrażenie, że blender kielichowy lepiej się sprawdza i dokładniej miksuje ciecierzycę i ząbki czosnku, które nie zawsze dobrze rozcierałam ręcznie.
Hummus polecam podać z warzywami, dzięki temu, że jest lekko słony i ostry świetnie przełamuje słodycz marchwi i papryki. Spróbujcie i dajcie znać czy smakuje Wam hummus z suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 250g nasączonej ciecierzycy (sposób domowy lub z puszki)
- 8 suszonych pomidorów (z zalewy)
- 3 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini
- wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- ew. 2-3 łyżki wody
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy aż masa będzie jednolita i kremowa. Hummus z suszonymi pomidorami powinien być wilgotny – jeśli Wasz jest za suchy dodajcie do niego wodę/ w ostateczności więcej oliwy. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy