Przepisy

Indyjska uczta

27 marca 2015

DSC1415ar-1024x683

Babskie wieczory mają sens tylko wtedy, kiedy są oparte na dobrym jedzeniu, cudownym towarzystwie i plotkach. W tym miesiącu razem z Kasią i Agatą postanowiłyśmy rozsmakować się w kuchni indyjskiej… 🙂
Gdy jeszcze mieszkałam w Łodzi uwielbiałam chodzić do Ganesh Restaurant, o którym się kiedyś rozpisałam tutaj: warsztaty kuchni indyjskiej. W tym przypadku postawiłyśmy na lokale, które oferują dowóz jedzenia do domu, które można znaleźć na PizzaPortal 🙂

Tak więc India Express dostało od nas spore zamówienie na chlebki naan, różne rodzaje mięs: mix tandoori, pudhina parantha (placek razowy z miętą), roti (placek razowy), handi chicken (kurczak w sosie orzechowym, z kolendrą i chili) , chicken tikka (kawałki pieczonego kurczaka), murg kali mirchi (kurczak w sosie orzechowym z czarnym pieprzem). Same zabrałyśmy się za przygotowanie deseru, oczywiście z kuchni indyjskiej 🙂

_DSC1405

_DSC1463

Deser Gajar Ka Halwa kojarzy mi się z surówką z marchewki, która spokojnie mogłaby być podana do pieczonego kurczaka czy innego mięsa, nie w formie deseru, a jako dodatek do potrawy 🙂 Niemniej jednak jest to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu 🙂

Przepis znaleziony przez Agatę – Dotyk Indii.

Składniki:

  • 5 dużych marchewek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 2 łyżki miodu
  • garść rodzynek
  • garść płatków migdałów
  • 1 łyżeczka kardamonu/cynamonu

Migdały prażymy na patelni (musi być sucha) do zarumienienia, rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy aż napęcznieją. Marchewki trzemy na tarce, na patelni rozpuszczamy masło i dusimy na nim marchewki dodając kardamon, całość zalewamy mlekiem, dodajemy miód. Mieszamy tak długo, aż woda i mleko odparuje. Dodajemy rodzynki oraz migdały. Całość nakładamy do filiżanek lub kokilek. Studzimy i schładzamy przez ok. 1 godzinę, tak, aby później deser sam wyskoczył z kokilek 🙂 Gajar Ka Halwa możemy podać na zimno lub ciepło.

_DSC1457

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz