Obiady

Jadę na warsztaty smaku organizowane przez Gosię Molską oraz kuchnię+ dzięki kurze w potrawce tudzież frykasowi kaszubskiemu :)

16 marca 2012

Aaaaaaaaaaaaaaaaaa
jak się cieszę!:)
To przepis Babci, który uwielbiam i za który dziękuję!
Przedstawiam kaszubski obiad zwany też potrawką z kurczaka, z kury czy frykasem kaszubskim

Składniki na sos do ryżu i kurczaka:

  • 1 szklanka rosołu na włoszczyźnie i kurze
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki wody rozmieszana z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • garść rodzynek + agrest
  • 1/4 szklanki mleka bądź słodkiej śmietanki
  • sól, cukier,

Do gorącego rosołu wlewamy wodę z mąką i gotujemy mieszając, następnie wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier,
solimy do smaku, dodajemy roztrzepane żółtka.
Na sam koniec wlewamy śmietankę i dodajemy rodzynki.

Nie potrafię podać dokładnych proporcji soli, cukru i soku z cytryny- smak ma być najpierw kwaśny, a zaraz potem powinno wyczuwać się słodycz.

Podajemy w ten sposób: kopiec ryżu, na nim sos, obok kurczak (koniecznie gotowany w rosole, z którego sporządza się sos) i to wszystko posypujemy rodzynkami oraz agrestem (którego nie miałam w domu).

Składniki w języku kaszubskim: kĂšra, włoszczëzna, riz, żôłtkò, smiotana, rozynë, sól, pieprz, cytrónowi sok, cëczer 🙂

Taki kurczak jest na każdej kaszubskiej uroczystości od komunii, urodzin dziadka po wesele!:)

Przeczytaj również

11 komentarzy

  • Reply Paulina 16 marca 2012 at 15:18

    Gratulacje, daj tam czadu! 🙂

  • Reply mojetworyprzetwory 16 marca 2012 at 17:51

    Jeszcze raz Gratuluję! Baw się dobrze i skorzystaj ile się da!

  • Reply Anka Wrocławianka 16 marca 2012 at 18:02

    Serdeczne gratulacje i czekam jakie ciekawe doświadczenia przywieziesz!

  • Reply Avelina 16 marca 2012 at 20:55

    Gratulacje 🙂

  • Reply oliwek 16 marca 2012 at 22:11

    gratuluję serdecznie :):):)

  • Reply Cytrynka 17 marca 2012 at 05:17

    Gratulacje! Życzę cudownej zabawy 🙂

  • Reply Lovelykate 17 marca 2012 at 23:49

    U mnie w domu też robimy taką potrawkę, wszyscy uwielbiamy.
    Gratulacje! 🙂

  • Reply Karolka 18 marca 2012 at 10:15

    Smakowite;)

  • Reply Dusia 18 marca 2012 at 12:24

    Widzisz a mówiłaś że chciałabyś warsztaty! Gratulacje!

  • Reply Kamila 18 marca 2012 at 17:59

    Gratulacje 🙂

  • Reply Marta @ uwielbiam śniadania 18 marca 2012 at 22:58

    Kurczak wygląda bardzo ciekawie i sos fajny, gęsty.

  • Zostaw komentarz