Nie ma dla mnie lata bez jagód. Mieszkając w Studzienicach, mając pod domem las często chodziłam na jagody. Okej, niekoniecznie to lubiłam, bo zbieranie jagód jest bardzo czasochłonne. Ludzie nielegalnie korzystają z maszynek do jagód, które niszczą krzaczki, jest to na pewno szybszy sposób na zbieranie jagód, ale mimo wszystko nigdy z niego nie skorzystam. Obecnie jagody po prostu kupuję – są pyszne, słodko-cierpkie i mają w sobie bogactwo smaku. Przygotowanie z nich jagodzianek z kruszonką to czysta przyjemność, słowo!
Przygotowanie drożdżówek z jagodami zajmie Wam ok 2-2.5 godziny – w tym czasie od zrobienia zaczynu przejdziecie do upieczenia domowych bułeczek z kruszonką, nadzianych jagodami po brzegi.
Składniki na 16 sztuk:
- 550 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na nadzienie drożdżówek:
- 350 g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
Składniki na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 30 g masła
- 5 łyżek cukru
- dodatkowo: żółtko do posmarowania bułeczek drożdżowych
Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem, cukrem i połową mąki. Zostawiamy na 20, aby zaczyn zaczął pracować. Masło roztapiamy, dodajemy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto mąkę (u mnie to miska robota planetarnego, który wyrabiał ciasto). Dolewamy zaczyn z drożdży, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i mieszamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję – jeśli jest zbyt mokre najlepiej jest dodać trochę mąki. Tak przygotowaną masę odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1-1.5 godziny w ciepłym miejscu pod ściereczką.
Jagody myjemy, osuszamy, dodajemy do nich cukier i mąkę – mieszamy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość uderzamy je pięścią tak, aby uciekło powietrze. Następnie ciasto wyrabiamy jeszcze kilka minut – dzielimy je na pół, i jeszcze raz na pół, tak, aby powstało 12-16 części ciasta w podobnym rozmiarze. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy, dodajemy łyżkę jagód na środek, zlepiamy brzegi dokładnie do środka i formujemy okrąg. Gdy przygotujemy już wszystkie drożdżówki z jagodami odstawiamy je na kolejne 20-30 minut do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – rozcieramy w palcach masło z mąką i cukrem, jagodzianki smarujemy rozbełtanym jajkiem, kruszonką posypujemy bułeczki – można lekko ją docisnąć, aby nie odpadła. Jagodzianki z kruszonką pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 minut (góra/dół).
1 komentarz
Smak dzieciństwa i spędzanych wakacji u babci 🙂