Jajko zapiekane w awokado – o tym pomyśle na śniadanie słyszałam już od dawna, nigdy jednak nie miałam okazji go spróbować. To bardzo efektowny sposób na podanie jajek w sposób inny niż zwyczajnie w jajecznicy czy jako jajka sadzone. Do tej potrawy możecie użyć jeszcze twardych awokado, zmiękną one podczas pieczenia. Przed podaniem posypałam wierzch awokado tartym serem grana padano.
Składniki:
- 1 awokado
- 2 jajka
- sól, pieprz
- grana padano
Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki. Jajka delikatnie rozbijamy do małej filiżanki, następnie przelewamy je do awokado (jeśli jest za dużo białka to żółtko wypłynie, uważajcie więc i zostawcie część białka tak, aby żółtko się zmieściło). Awokado zapiekamy z jajkiem ok. 10-15 minut w 180 stopniach tak, aby jajko się ścięło. Podajemy z bagietką na ciepło.
1 komentarz
Bardzo prosta i smaczna przekąska. Awokado znane jest nie tylko z wykorzystania jego standardowej, naturalnej wersji. Owoc ten posiada szereg innych zastosowań jak i dobroczynnych właściwości. Warto również rozważyć wykorzystanie pestki z awokado, chociaż to zapewne ostatnia rzecz, którą chcielibyśmy zjeść. Zawiera ona aż o 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ, dlatego warto ją ususzyć, zblendować i dodawać do potraw dla zdrowia.