Inne/Konkursy

Jak przechowywać owoce i warzywa w lodówce?

21 czerwca 2018

Przechowywanie owoców i warzyw ma dla nas ogromne znaczenie! A, nie… Błąd! Powinno mieć! W końcu od tego zależy proces dojrzewania czy psucia się owoców i warzyw, a te wiadomo – są kopalnią witamin, minerałów, składników odżywczych i innych ważnych dla organizmu elementów. Dlaczego więc większość z nas nie przejmuje się sposobem przechowywania warzyw i owoców, który zapewni im maksymalną żywotność? Może wynika to z braku edukacji w tym zakresie, ale częściej jest to myślę lenistwo. Dla mnie warzywa i owoce są chyba najważniejsze w diecie, częściej rezygnuję z mięsa niż z warzyw czy sałatki.

Jeśli marnujecie owoce i warzywa wyrzucając te, których nie zdążyliście zjeść przed ich nadpsuciem to ten wpis jest dla Was. Podrzucę Wam kilka informacji dot. odpowiedniego przechowywania zielonych produktów 🙂

Zaczniemy od samego urządzenia, tj. lodówki (a właściwie chłodziarki). To element kuchni, który każdy z nas posiada. Oczywiście technologia w tym obszarze jest mocno zaawansowana i chłodziarek mamy spory wybór. Ja obecnie korzystam z Chłodziarki Electrolux.

Ten sprzęt ma wszystko to, czego potrzebujecie – np. szufladę z kontrolą wilgotności dla optymalnego przechowywania warzyw – nie ma tutaj problemu ze skraplającą się wodą czy sokami. Warzywa są chrupiące i świeże, zachowują odpowiednio teksturę i wygląd.

Jeśli Wasza lodówka nie posiada takiej funkcji to macie dwa wyjścia: 1) zmienić lodówkę:) 2) wyłożyć spód szuflady ręcznikami papierowymi, które będą wchłaniać wilgoć – pamiętajcie jednak, aby regularnie je wymieniać.

W tej lodówce jest także genialna funkcja „Zakupy” czy „Eco” (na wyświetlaczu LED). Z funkcji zakupy korzystamy zawsze wtedy, kiedy lodówka była otwarta dłużej niż kilka minut  – ja np. rozpakowując duże zakupy zawsze później decyduję się na funkcję „Zakupy”, która przywraca odpowiednią temperaturę w szybki sposób.

Tryb „Eco” pozwala dobrać lodówce tak parametry, aby zaoszczędzić energię, a jednocześnie maksymalnie zabezpieczyć produkty.

Bardzo ważnym elementem, a właściwie zasadą przechowywania owoców i warzyw w lodówce, jest unikanie torebek foliowych. Absolutnie nie wkładajcie zapakowanych warzyw i owoców! Najlepiej przełożyć je do odpowiedniej szuflady (im niżej w lodówce tym lepiej) lub ew. skorzystać z plastikowych miseczek, które wyłożymy ręcznikiem papierowym na spodzie.

Przy wyborze lodówki ważna jest też funkcja FREESTORE – zapewnia ona taką samą temp. i obieg powietrza w całym urządzeniu. SpacePlus to w ogóle zjawisko! Szuflada na owoce i warzywa, która uniemożliwia przenikanie wilgoci, a do tego ma pojemność aż 44 litrów! Całe zapasy dla dużej rodziny pomieścicie bez problemu!

Czy wiecie, że przechowując warzywa i owoce w lodówce nie powinniśmy ich wcześniej myć? Dzięki temu zachowują swoją naturalną „barierę ochronną” i dłużej będą świeże!

Jak przechowywać owoce i warzywa w lodówce?

Aby sałata, brokuły, szparagi, ogórki nie żółkły i nie psuły się nie przechowujemy ich razem z produktami wydzielającymi etylen, który sprawia, że w jego obecności żywność szybciej dojrzewa (papryka, banany, jabłka, gruszki, pomidory).

Jakie warzywa należy trzymać w lodówce?

  • brokuły
  • brukselka
  • buraki
  • bób
  • cukinia
  • fasolka szparagowa
  • groszek cukrowy
  • kukurydza
  • kalafior
  • kapusta
  • marchewki
  • papryka
  • szparagi
  • seler naciowy
  • sałaty
  • szpinak, jarmuż, rukola

 

Wszystkie pozostałe równie dobrze możecie przechowywać poza miejscem chłodzącym. Ja niekiedy łamie te reguły i do lodówki wkładam więcej warzywa tak, aby maksymalnie przedłużyć proces ich dojrzewania (np. kiedy kupuję kilka sztuk awokado to część ląduje w lodówce, a część na kuchennym blacie). Ziemniaki trzymam zawsze w zaciemnionym miejscu – np. pod zlewem (kto ma piwnicę, ten ma najlepiej!)

Jeśli chodzi o owoce…

Większość owoców należy przechowywać w lodówce, w niskiej temperaturze. Wyjątkiem są owoce bardzo niedojrzałe, które chcemy szybko zjeść 🙂 Zostawiamy je na zewnątrz, gdzie szybciej dojrzeją do spożycia.

Moja lista owoców, które wkładam do lodówki:

  • owoce jagodowe takie jak: truskawki, maliny, borówki, porzeczki, agrest, jagody, jeżyny
  • wiśnie i czereśnie
  • winogrona
  • kiwi
  • pomarańcze i grejpfruty
  • brzoskwinie
  • gruszki
  • jabłka
  • śliwki
  • arbuzy
  • melony
  • mango
  • śliwki
  • brzoskwinie
  • nektarynki
  • cytryny
  • limonki

 

Jeśli chodzi o pozostałe produkty takie jak: jajka to trzymamy je poza lodówką, chyba że chcemy maksymalnie wydłużyć czas ich przydatności do spożycia. Wszelkie oliwy również trzymamy w chłodnym miejscu. Masło najlepiej trzymać w zamkniętym pojemniku tak, aby nie przesiąkło zapachami z lodówki. Natomiast sosy, ketchupy, sery i grzyby schładzamy odpowiednio w chłodziarce.

No dobra, to teraz kawa na ławę! Jak jest u Was? Co ląduje w lodówce, a co nie? Jakie macie doświadczenia z najnowszymi technologiami? Dajcie znać!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz