Święta

Jak zrobić lukier? Ozdabiamy pierniki i ciastka

15 grudnia 2012

Jak zrobić lukier?
Mamy do wyboru dwie opcje:
a) kwaśny czyli mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny
b) słodki mieszamy cukier puder z wodą

Jak zrobić lukier kolorowy?
Potrzebny nam do tego będzie barwnik spożywczy lub sok ze: szpinaku, buraka, kurkuma, sok porzeczkowy i inne.

Gdy korzystamy z soku ze szpinaku etc. ważne jest, aby nie przesadzić z jego ilością, nie chcemy przecież jeść ciastek o smaku szpinaku!:) Dodajmy odrobinę soku z cytryny, żeby zdominowała smak lukru.  

Najpierw robimy lukier niebieski korzystając z odrobiny barwnika spożywczego.

Co nam będzie potrzebne?
Połówka cytryny, 200g cukru pudru, odrobina barwnika spożywczego w ulubionym kolorze.

Do cukru pudru wyciskamy kilkanaście kropli soku z cytryny
Mieszamy lukier- i w razie potrzeby, gdy jest za rzadki dodajemy cukier, a gdy za gęsty rozrzedzamy go sokiem z cytryny- lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany
Do lukru dodajemy odrobinę barwnika- ja dodałam do niego parę kropel wody.
Lukier mieszamy z barwnikiem na jednolitą masę
Mieszamy:)
Do lukrowania ciastek/pierników potrzebne nam będą: ciastka/pierniki, kolorowe posypki, lukier

Ja nie posiadam rękawów cukierniczych i radzę sobie inaczej:)
Z papieru do pieczenia wycinam kwadrat, składam go na połowę wzdłuż przekątnej, i znów na połowę, aż powstanie rożek. Do środka rożka nakładam łyżką lukier, jego końcówkę lekko rozchylam- nie odcinam końcówki, bo otwór byłby za duży, i naciskając rożek ozdabiam ciastka.

Ozdobione ciastka:)

Oczywiście stożek możemy dowolnie formować- aby strumień lukru był mały lub duży- jak widzicie ja ozdobiłam krawędzie gwiazdek cienką warstwą lukru.

Chcecie zrobić lukier różowy w warunkach domowych?:) Nie trzeba mieć barwnika!

Jak go zrobić?

Potrzebujemy gorącą wodę, cukier puder iiiii opakowanie deseru Winiary Panna Cotta!
W osobnej saszetce mamy tam polewę truskawkową- a ja z racji kombinowania wymyśliłam, że świetnie sprawdziłaby się ona jako lukier!
Miałam rację:)

Tak więc wysypujemy proszek z 1/2 opakowania polewy, dodajemy do niego odrobinę wody,cukru pudru i mieszamy. Gdybyście chcieli rozrzedzić masę to skropcie lukier sokiem z cytryny.

Proste, prawda?:)

Ja w tym roku barwiłam ciastka i pierniczki tylko dwoma kolorami: niebieskim i różowym, do tego różne posypki i już!:)
Gotowe.

Przeczytaj również

19 komentarzy

  • Reply Paulina 15 grudnia 2012 at 10:41

    Bardzo fajny instruktażowy post 🙂

  • Reply Lidka Ka 15 grudnia 2012 at 11:13

    O tak, zgadzam się z Pauliną 🙂

  • Reply Kamciss 15 grudnia 2012 at 22:07

    Szkoda, że nie mam tych pięknych barwników, ale te wszystkie ‚E’ w nich mnie przeraziły :c
    Jednak pomysł z różowym lukrem jest jak najbardziej OK 🙂

    • Reply pees 16 grudnia 2012 at 20:04

      ja mam tylko niebieski barwnik, kiedyś był mi do czegoś potrzebny:)
      a co do ‚E’ to ja wychodzę z założenia, że jak raz w roku coś takiego się zje to nic się nie stanie, a święta to wyjątkowy czas:) można poszaleć!

  • Reply MartynCia ^^ 16 grudnia 2012 at 12:56

    piękny lukier 😉 szczególnie ten różowy, bardzo kreatywnie 😉

    • Reply pees 16 grudnia 2012 at 20:04

      !:) no wiem, wiem ;D

  • Reply Anonymous 16 grudnia 2012 at 21:36

    a gdzie mozna dostac takie fajne posypki?

    • Reply pees 17 grudnia 2012 at 08:22

      ja swoje kupiłam w Lidlu w jednym opakowaniu są 4 rodzaje posypek, kosztuje chyba 6 zł? nie pamiętam dokładnie;)

  • Reply Karmel-itka. 16 grudnia 2012 at 21:43

    cuda! jak z wystawy.
    ja będę się bawić jutro :]

  • Reply April Ross 13 lutego 2013 at 14:41

    Dzięki wielkie za tą instrukcję 🙂 Korzystam już drugi raz i zawsze tu wracam 🙂 Tym razem zdobiłam serduszka różowym lukrem z Panny Cotty i wyszedł super słodki! Mniam! Niestety same ciastka trochę skopałam i trzeba mieć do nich żelazne zęby, ale jak kocha to zje :]

    • Reply pees 13 lutego 2013 at 14:43

      🙂
      Miło mi ogromnie!:)
      A jakie ciastka robiłaś? cynamonowe czy jakieś inne?

    • Reply April Ross 13 lutego 2013 at 18:27

      Robiłam „kruche wiedeńskie” z otrzymanego od znajomego przepisu. Pewnie czegoś za dużo, czegoś za mało, ale dopiero się uczę, może następne wyjdą lepsze 🙂

  • Reply Nataia 12 listopada 2013 at 18:09

    Mniam! Wygląda pięknie, może wykorzystam go do babeczek z budyniem waniliowym. Oto link do przepisu http://deserektv.pl/babeczki-z-budyniem/ . Mam nadzieję, że będzie pasować 🙂

  • Reply Anonim 9 grudnia 2013 at 20:29

    Lukier przepyszny z soku z cytryny, Dziękuję za instrukcje, żeby zrobic lukier różowy dodałam kilka kropel soku z zamrożonej aronii. Kolor wyszedł bardzo ładny. Wesołych Świąt 🙂

  • Reply thea 16 grudnia 2013 at 15:40

    Ja znam zupełnie inny przepis na lukier: trzeba ubić białko z dodatkiem cukru pudru – na jedno białko ok 12 dkg cukru pudru. Lukier wychodzi biały, gęsty,i daje super efekt na ciasteczkach:) nie próbowałam go zabarwiać niczym, ani też zmieniać jego smaku – lubię taki jaki jest:)

    • Reply pees 16 grudnia 2013 at 15:44

      tak, tak ten lukier nazywa się lukrem królewskim o ile się nie mylę:)

  • Reply kama01 23 grudnia 2013 at 09:55

    Dzięki za przepis , szkoda że proporcji nie podałaś , ale jest ok 🙂 ciasta mi wyszły pysznie 🙂

    • Reply pees 23 grudnia 2013 at 10:03

      Proporcji nie podałam bo tak naprawdę każdy lubi inny lukier- bardziej słodki lub kwaśny, lejący lub sztywny- każdy może dobrać sam według uznania:)

  • Reply sprzedaż kserokopiarek gliwice 24 marca 2014 at 19:17

    Wszystko w idealnym porządku POLECAM:)

  • Zostaw komentarz