Przekąski i przystawki

Kanapka z jajecznicą i łososiem

17 lipca 2016

Kanapka z jajecznicą i łososiem, do której świetnie pasuje blanszowany szpinak. Jeśli chcecie odczarować „zwyczajną” jajecznicę to to jest przepis dla Was. Moim zdaniem w tego typu przepisach najlepiej sprawdza się jajecznica, która nie jest zbyt mocno ścięta – nie rozpada się ona podczas kolejnych kęsów. Szpinak najlepiej jest wykorzystać świeży, nie musicie go długo dusić – ma być sprężysty. Jeśli dodacie duży kawałek łososia wędzonego to nie przesadzajcie z doprawianiem jajek i szpinaku – kanapka może być zbyt słona.

Składniki na 2 kanapki:

  • ulubione pieczywo
  • 2 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • łosoś wędzony
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

jajecznica ze szpinakiem (1 of 1)-5

Na odrobinie masła podsmażamy szpinak – doprawiamy go delikatnie do smaku, gdy się poddusi i straci objętość zdejmujemy go z patelni. Na gorącą patelnię dodajemy resztkę masła, wbijamy jajka i smażymy je chwilę, mieszając. Kanapkę grillujemy w piekarniku lub na patelni grillowej, wykładamy na nią szpinak, jajecznicę. Na wierzch kładziemy kawałek łososia wędzonego. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz