Kapuśniaczki to pyszny dodatek do czerwonego, wigilijnego barszczu. Ja lubię, gdy kapusta, która znajduje się w środku tych drożdżowych wytrawnych bułeczek jest kwaśna i mocno przyprawiona- słona i pieprzna. Taki smak farszu idealnie komponuje się z barszczem <3
Jeżeli chodzi o kapuśniaczki- to tak jak sugeruje nazwa- powinny być one zrobione głównie z kapustą. Wszystko inne nazywa się pasztecikiem (np. z farszem mięsnym czy pieczarkowym itp.). Ja farsz przygotowuję z przepisu: kapusta wigilijna.
Ciasto drożdżowe nie jest zbyt puszyste- ale to wszystko zależy od tego jakie kapuśniaczki lubimy:) Czy mięciutkie jak poduszka czy może chrupiące i cienkie? Ja zrobiłam ten drugi rodzaj. Dzięki temu, że ciasto nie napusza się podczas pieczenia jest go idealna ilość w porównaniu z farszem- ja lubię, gdy farsz gra pierwsze skrzypce, a nie ciasto, które zapycha;)
Składniki i przygotowanie farszu wg przepisu na kapustę wigilijną. Wystarczy 1/2 porcji.
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- ok 1 szklanki ciepłego mleka
- 80 g masła
- 20 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania kapuśniaczków
Mąkę przesypujemy do miski, robimy w niej zagłębienie, kruszymy do środka drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie dodajemy jajko, sól oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto- musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto urośnie rozwałkowujemy je dosyć cienko i dzielimy na 12 równych części.
Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżkę farszu.Ciasto zwijamy do środka, uważając, żeby farsz nie wypadł.
Zwijamy cały kawałek wzdłuż dobrze dociskając palcami tak, aby ciasto się połączyło.Następnie w momencie, kiedy farszu nie będzie już pod palcem dociskamy w tym miejscu mocno. Z drugiej strony tak samo dociskamy ciasto.
Brzegi ciasta zlepiamy palcami dokładnie tak, aby farsz był zamknięty w środku kapuśniaczka. Możemy delikatnie naciągnąć boki kapuśniaczków tak, aby zrobić z nich ładne wykończenie przypominające poduszkę:) Tak powstałe kapuśniaczki nacinamy na środku. Pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach. Przed włożeniem blaszki wyłożonej papierem od pieczenia kapuśniaczki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
2 komentarze
Ale piękny kształt!:)
Nigdy sama takich nie robiłam.
Jeju, Paula, jakie one ładne!