Święta

Kapuśniaczki

11 grudnia 2013

kapuśniaczki-2 Kapuśniaczki to pyszny dodatek do czerwonego, wigilijnego barszczu. Ja lubię, gdy kapusta, która znajduje się w środku tych drożdżowych wytrawnych bułeczek jest kwaśna i mocno przyprawiona- słona i pieprzna. Taki smak farszu idealnie komponuje się z barszczem <3

Jeżeli chodzi o kapuśniaczki- to tak jak sugeruje nazwa- powinny być one zrobione głównie z kapustą. Wszystko inne nazywa się pasztecikiem (np. z farszem mięsnym czy pieczarkowym itp.). Ja farsz przygotowuję z przepisu: kapusta wigilijna.

Ciasto drożdżowe nie jest zbyt puszyste- ale to wszystko zależy od tego jakie kapuśniaczki lubimy:) Czy mięciutkie jak poduszka czy może chrupiące i cienkie? Ja zrobiłam ten drugi rodzaj. Dzięki temu, że ciasto nie napusza się podczas pieczenia jest go idealna ilość w porównaniu z farszem- ja lubię, gdy farsz gra pierwsze skrzypce, a nie ciasto, które zapycha;)

Składniki i przygotowanie farszu wg przepisu na kapustę wigilijną. Wystarczy 1/2 porcji.

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • ok 1 szklanki ciepłego mleka
  • 80 g masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania kapuśniaczków

Mąkę przesypujemy do miski, robimy w niej zagłębienie, kruszymy do środka drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 20 minut, po tym czasie dodajemy jajko, sól oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto- musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.

Gdy ciasto urośnie rozwałkowujemy je dosyć cienko i dzielimy na 12 równych części.

DSC_7983  Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżkę farszu.DSC_7985Ciasto zwijamy do środka, uważając, żeby farsz nie wypadł.

DSC_7984Zwijamy cały kawałek wzdłuż dobrze dociskając palcami tak, aby ciasto się połączyło.DSC_7986Następnie w momencie, kiedy farszu nie będzie już pod palcem dociskamy w tym miejscu mocno. DSC_7988Z drugiej strony tak samo dociskamy ciasto.

Brzegi ciasta zlepiamy palcami dokładnie tak, aby farsz był zamknięty w środku kapuśniaczka. Możemy delikatnie naciągnąć boki kapuśniaczków tak, aby zrobić z nich ładne wykończenie przypominające poduszkę:)DSC_7989 DSC_7993Tak powstałe kapuśniaczki nacinamy na środku. Pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach. Przed włożeniem blaszki wyłożonej papierem od pieczenia kapuśniaczki smarujemy rozbełtanym jajkiem.

DSC_7982Kapuśniaczki po upieczeniu możemy zamrozić.

kapuśniaczki-3

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Karola 11 grudnia 2013 at 17:05

    Ale piękny kształt!:)
    Nigdy sama takich nie robiłam.

  • Reply Krzysztof 11 grudnia 2013 at 17:06

    Jeju, Paula, jakie one ładne!

  • Zostaw komentarz